ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή της περιουσίας του από την Κτηματική Υπηρεσία

επιστροφή-της-περιουσίας-του-από-την-κ-78548

Εκταση 3.500 τ.μ. στη Ν. Αγχίαλο θα διεκδικήσει ο δήμος Βόλου

Επιστροφή τμήματος της περιουσίας του στη Ν. Αγχίαλο, στο δικό του… Ε9, θα διεκδικήσει ο δήμος Βόλου. Πρόκειται για έκταση 3.500 τ.μ. περίπου για την επιστροφή της οποίας ο δήμος θα προσφύγει στις δικαστικές αίθουσες. Η έκταση βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, στη θέση Καραμπάσι. Αποτελεί χορτολιβαδική έκταση της διανομής «Τοπαλείων και Στούπι» του έτους 1908 χαρακτηρισμένο ως «κοινή βοσκή», συνολικού εμβαδού 3.345,95τ.μ.

Το ακίνητο περιήλθε στο δήμο Βόλου, μετά τον Καλλικράτη. Η έκταση είχε μεταβιβαστεί στο πρώην δήμο Ν. Αγχιάλου το 1975 με απόφαση του τότε Νομάρχη Μαγνησίας.

Ωστόσο, ο δήμος «έχασε» στα χαρτιά τη συγκεκριμένη έκταση, καθώς εκ παραδρομής δεν υποβλήθηκε με την κήρυξη της περιοχής της Ν. Αγχιάλου σε κτηματογράφηση, δήλωση δικαιώματος επί του ακινήτου. Αποτέλεσμα ήταν να καταχωρηθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στα κτηματολογικά βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Αλμυρού και η έκταση να περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής της έκτασης στην κυριότητα του δήμου Βόλου.Συγκεκριμένα, θα ασκηθεί αίτηση διόρθωσης της ανακριβούς πρώτης εγγραφής για την έκταση που καταχωρήθηκε ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».Θα ασκηθεί αίτηση του άρθρου 6 παρ. 3 του Ν. 2664/98 του δήμου Βόλου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου.Η συγκεκριμένη είναι η δεύτερη έκταση που κινδυνεύει να χάσει ο δήμος Βόλου, στη Ν. Αγχίαλο. Η πρώτη υπόθεση που αποκαλύφθηκε αφορούσε στο φιλέτο των 250 στρ. στην περιοχή. Οπως είναι γνωστό, η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1930 από την τότε Κοινότητα, έναντι ποσού 45.100 δραχμών, ξαφνικά με μια απλή διοικητική πράξη μπαίνει στο… Ε9 της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Ο κίνδυνος οριστικής απώλειας της καλύτερης ίσως έκτασης που διαθέτει η Ν. Αγχίαλος, ανακαλύφθηκε τυχαία. Επίσκεψη της πρώην αντιδημάρχου Ν. Αγχιάλου και τοπογράφου – μηχανικού, Ευαγγελίας Κρίκου στην υπηρεσία του Κτηματολογίου, αποκάλυψε ότι η έκταση των 100 στρεμμάτων άλλαξε ιδιοκτήτη. Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου, που γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ δήμου και Κτηματικής Υπηρεσίας, είναι έκτασης 100,44 στρεμμάτων. Ξεκινά λίγο μετά τις ξενοδοχειακές μονάδες, περιλαμβάνει το παραλιακό πάρκο, δύο δημοτικά κτίρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χώρο όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η Γιορτή Κρασιού, καθώς και το παλιό κάμπινγκ. Η Κτηματική φέρεται να παρακάμπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας και 80 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης επικαλείται απόφαση καθορισμού του αιγιαλού το 1989 και εντάσσει το παραλιακό μέτωπο στο «Ε9» της. Μαζί με τη δημοτική έκταση υπάρχουν και εκτάσεις ιδιωτών που κατακρεουργούνται.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου