ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα σε Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ ~ Τα ποσά για τις δομές της Μαγνησίας

ανάσα-σε-κέντρα-υγείας-και-πεδυ-τα-ποσ-78703

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της 5ης ΥΠΕ και αρχίζουν οι εκταμιεύσεις

Ανάσα στην οικονομική ασφυξία που αντιμετώπιζαν οι υγειονομικές δομές της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, φαίνεται πως δίνει η έγκριση του προϋπολογισμού της, καθώς αρχίζει η εκταμίευση κονδυλίων για την κάλυψη αναγκών ακόμη και για τα καύσιμα ασθενοφόρων, την ασφαλιστική κάλυψή τους, την προμήθεια υλικών για τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, τις εφημερίες κ.α.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε το ποσό των 3.538.417€ σε επίπεδο 5ης Υ.ΠΕ. για την καταβολή τακτικών εφημεριών έτους 2016 για τις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. ενώ εγκρίθηκε και ο πίνακας κατανομής τους, όπως είχε αιτηθεί από την Υ.ΠΕ.

Ειδικότερα για τη Μαγνησία, οι εγκρίσεις αφορούν τις εξής δομές:

  • Κέντρο Υγείας Αλμυρού: Εγκριση ετήσιας δαπάνης για εφημερίες 104.960,88€ και για τον μήνα Ιανουάριο 2016 συνολικά 8.746,74€
  • Κέντρο Υγείας Αργαλαστής: Εγκρίθηκε για το σύνολο του 2016 ποσού 110.693,76 ευρώ και για τον Ιανουάριο οι εγκριθείσες εφημερίες ανέρχονται σε 9.224,48€.
  • Κέντρο Υγείας Βελεστίνου: Η ετήσια δαπάνη για εφημερίες ανέρχεται σε 111.024,96 ευρώ εκ των οποίων 9.252,08 ευρώ θα διατεθούν για τις εφημερίες Ιανουαρίου 2016.
  • Κέντρο Υγείας Ζαγοράς: Ετήσιες εφημερίες 75.562,44 εκ των οποίων 6.296,87 ευρώ για τον περασμένο Ιανουάριο.
  • Κέντρο Υγείας Σκιάθου: Οι εφημερίες για το 2016 ανέρχονται σε 59.553,72 ευρώ εκ των οποίων 4.962,81 ευρώ για τον Ιανουάριο 2016.
  • Κέντρο Υγείας Σκοπέλου: Ετήσιες εφημερίες 45.488,28 ευρώ, Ιανουάριος 2016 σύνολο 3.790,69 ευρώ.

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νεστ. Αντωνίου ανέφερε σχετικά πως με την έγκριση του προϋπολογισμού θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις για την κάλυψη αναγκών που υπάρχουν σε Κέντρα Υγείας, Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και Περιφερειακά Ιατρεία.

Τόνισε ακόμη πως σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία για το πρόγραμμα εφημεριών της θερινής περιόδου προκειμένου από τα Μεσάγγαλα μέχρι την Κάρυστο, με έμφαση τα νησιά των Σποράδων, να προσδιοριστούν ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και να προγραμματιστούν μετακινήσεις για την κάλυψη της λειτουργίας και των εφημεριών σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών υγείας που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού, λόγω τουριστικής κίνησης.

Αναφορικά με τις νέες Διοικήσεις στα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, όπως τόνισε ο κ. Αντωνίου, ύψιστη προτεραιότητα δόθηκε από το υπουργείο Υγείας για τις μονάδες του Ανατολικού Αιγαίου ώστε να αποκτήσουν Διοικήσεις και να λειτουργούν ευχερέστερα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και σε δεύτερη προτεραιότητα, βρίσκονται τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και αυτό της Θεσσαλίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο υπουργείο η διαδικασία γενικά εισήλθε στη δεύτερη φάση αφού ήδη έχουν ελεγχθεί τα βιογραφικά των υποψηφίων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν σε προσωπική συνέντευξη όσοι κρίθηκαν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν διοικητές νοσοκομείων, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν διορισθεί οι πρώτοι, διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις αναλάβει τη θέση του στην επιτροπή αξιολόγησης ο νέος πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας καθώς ο προηγούμενος πρόεδρος παραιτήθηκε επειδή έληξε η θητεία του.

Το γεγονός που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο υπουργείο Υγείας είναι ότι από τους 1680 που κατέθεσαν αίτηση, οι περίπου 300 είχαν κάνει λάθος στη συμπλήρωση της αίτησης, δηλώνοντας ακόμη και έξι επιλογές αντί του ορίου των τριών που ανέφερε η προκήρυξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου