ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρώτων βοηθειών

ολοκληρωμένο-πρόγραμμα-πρώτων-βοηθε-81731

Παρακολούθησαν μαθητές του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τις Πρώτες Βοήθειες για Παιδιά του Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο», πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου.

Το πρόγραμμα διήρκησεμια σχολική ημέρα και το παρακολούθησαν δύο ομάδες μαθητών: οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου, που παρακολουθούν το μάθημα της Σχολικής Κοινωνικής Ζωής με θέμα Κυκλοφορώ με ασφάλεια -Παρέχω Πρώτες Βοήθειες και οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, που συμμετέχουν σε Πολιτιστικό, Διασχολικό Πρόγραμμα, που πραγματοποιείται στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου. Στο πρόγραμμα συμπεριλήφθησαν τόσο θεωρητική πληροφόρηση όσο και ταυτόχρονη πρακτική επίδειξη και εξάσκηση (μετά το πέρας του θεωρητικού μέρους) με τη χρήση προπλασμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην παροχή Πρώτων Βοηθειών από τους συμμετέχοντες μαθητές.

Υπεύθυνες για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν οι Κορώνη Χρυσάνθη – Βασιλική, Διαμαντή Μυροφόρα και Μουστάκα Ευγενία.

Μετά το τέλος του Προγράμματος, οι μαθήτριες της Α’ τάξης Γυμνασίου Αννα Ράπτη και Λαμπρινή Ευαγγελάκη πήραν συνέντευξη από την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Κορώνη Χρυσάνθη – Βασιλική:

Κρίνεται απαραίτητο να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς Πρώτες Βοήθειες;

Το κρίνω ζωτικά απαραίτητο, δηλαδή και τα παιδιά, που στο μέλλον θα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, είναι σημαντικό να το γνωρίζουν, όπως και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς, επειδή είναι συνέχεια σε επαφή με παιδιά που είναι πιο επιρρεπήσε ατυχήματα, πρέπει επίσης να είναι εκπαιδευμένοι σ’ αυτό.

Θεωρείτε σημαντική την ενημέρωση για Πρώτες Βοήθειες στους μαθητές στα σχολεία και γιατί;

Ναι, τη θεωρώ πολύ σημαντική, γιατί οι μαθητές είναι αυτοί που στο μέλλον θα βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Οταν μαθαίνουμε κάτι από πολύ μικρή ηλικία, το μαθαίνουμε καλύτερα, μας είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουμε πράγματα, δε φοβόμαστε να εκτεθούμε. Αρα μαθαίνουμε πιο σωστά και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους ήτους φίλους μας, που μπορεί να έχουν την ανάγκη μας κάποια στιγμή.

Είχατε πολλά περιστατικά που προέρχονταιαπό ατυχήματα σε σχολεία;

Ναι είχαμε πάρα πολλά περιστατικά. Είναι πολύ συχνά τα ατυχήματα στα σχολεία, όπως κοψίματα, εγκαύματα, χτυπήματα, κατάγματα, τραυματισμοί αλλά και κάποια πιο ειδικά σχετικά με παιδιά που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα.

Μπορείτε να αναφέρετε μια κρίσιμη περίπτωση; Κρίσιμη περίπτωση είναι ένα αφυλακτικό σοκ σε ενήλικες. Δηλαδή να κάνει κάποιος σοκ από αλλεργία είναι ένα από τα πιο επείγοντα περιστατικά και κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, ακόμη και αν βρίσκεται έξω από το χώρο του Νοσοκομείου. Επίσης κρίσιμη περίπτωση είναι και η ανακοπή σε ενήλικες. Σε παιδιά η ανακοπή είναι σπάνια, αλλά έχουμε άλλα επείγοντα περιστατικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν, αν έχουν ένα οξύ σύμπτωμα, τι μπορεί να σημαίνει και τι μπορεί να πάθουν, όπως η συστροφή όρχεως στα αγόρια.

Θα μπορούσε το ατύχημα να μην ήταν τόσο σοβαρό, αν είχαν δοθεί οι Πρώτες Βοήθειες;

Ναι, θα μπορούσε να μην ήταν τόσο σοβαρό και όχι μόνο. Οι Πρώτες Βοήθειες βοηθάνε στο να μη γίνουν από καλή πρόθεση, αλλά και από κακή εκπαίδευση λάθη σε κάποιον άνθρωπο, όπως σε χτυπήματα αυχένα ή σπονδυλικής στήλης, που θα μπορούσαν να τον αφήσουν παράλυτο. Οπότε πρέπει στις Π.Β. να μάθω να μην κάνω κάτι το οποίο θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα παρά να βοηθήσει, να μάθω πως θα βοηθήσω σε απλά πράγματα που είναι πολύ συνηθισμένα, πώς να βοηθήσω και σε όχι τόσο συνηθισμένα,αλλά πολύ σοβαρά, όπως η ανακοπή.

Υπήρξε φορά που βάλατε τη ζωή σας σε κίνδυνο, για να προσφέρετε Πρώτες Βοήθειες;

Δεν έτυχε. Δεν πρέπει ο διασώστης να βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο. Δε φτιάχνω έναν μη αποτελεσματικό και επικίνδυνο ηρωισμό, που μπορεί να στοιχίσει και ένα δεύτερο θύμα. Πρέπει να έχω τη σωστή εκπαίδευση, ώστε να βοηθήσω χωρίς να κινδυνεύσω.

Είστε ικανοποιημένη και χαρούμενη από τη δουλειά σας ως επιμορφώτρια Πρώτων Βοηθειών και γιατί;

Απίστευτα χαρούμενη, όταν έχω να κάνω με παιδιά, όπως εσάς. Με το σχολείο σας εκπαιδεύσαμε από το Νοέμβριο300 παιδιά από την αρχή του προγράμματος. Εχουμε την ευκαιρία στα σχολεία να έχουμε πολλά παιδιά και να τα εκπαιδεύουμε. Σε λίγα χρόνια όλη η γενιά σας θα είναι εκπαιδευμένη και μάλιστα θα είναι ο μοναδικός τόπος στη χώρα μας που θα είστε εκπαιδευμένοι. Είναι πολύ σημαντικό και διασκεδαστικό για μας, γιατί είστε συμπαθέστατοι, έχετε χιούμορ και διάθεση να μάθετε πράγματα. Είναι πιο ευχάριστο να δουλεύει κανείς με παιδιά, όχι πως δεν είναι ευχάριστο και με τους μεγάλους, αλλά μας αρέσει περισσότερο με τα παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου