ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλεισμένοι από το όνειρο των ΑΕΙ ~ Μαθητές των ΕΠΑΛ στη Μαγνησία

αποκλεισμένοι-από-το-όνειρο-των-αει-μα-82856

Οι ορίζοντές τους περιορίζονται στην είσοδο στα ΤΕΙ εκτός αν περιμένουν ένα χρόνο…

Την ώρα που οι τελειόφοιτοι μαθητές των Γενικών Λυκείων άρχισαν να μετρούν αντίστροφα για τις πανελλήνιες εξετάσεις και να ξεκινούν την προσπάθεια να κάνουν το όνειρο της εισαγωγής στη σχολή της επιλογής τους πραγματικότητα, οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων, βλέπουν τις πόρτες των ΑΕΙ κλειστές για τους ίδιους. Μαθητές των ΕΠΑΛ που επιθυμούν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακές σχολές, είτε θα πρέπει να συμβιβαστούν και να επιλέξουν ένα ΤΕΙ είτε θα πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο για να έχουν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Βάσει του νόμου του 2006, οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων έχουν τη δυνατότητα εκτός από ΤΕΙ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους και σε σχολές ΑΕΙ δίνοντας εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας. Το δρόμο για τα ΑΕΙ έβρισκαν μέσω της Ομάδας Β’ που συστήνονταν στα ΕΠΑΛ στη γ’ λυκείου και την οποία παρακολουθούσαν μαθητές που ενδιαφέρονταν να περάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές.

Ο Νόμος άλλαξε το 2013 και φαίνεται να έπιασε στον… ύπνο το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ομως, ορίζεται ότι δεν συστήνονται Ομάδες Β’ στα ΕΠΑΛ και άρα οι τελειόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μόνο για ΤΕΙ. Εκτός κι αν περιμένουν ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή τους για να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και να διεκδικήσουν θέση στα πανεπιστήμια.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, οπότε και έγινε αντιληπτό ότι τα ΕΠΑΛ δεν μπορούν να συστήσουν ομάδες Β’ για τους μαθητές που επιθυμούν να δώσουν πανελλήνιες και να περάσουν σε πανεπιστήμια, επικράτησε αναβρασμός και έγιναν παρεμβάσεις.Το αίτημα για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση δεν ικανοποιήθηκε. Ετσι, αυτή την περίοδο, μαθητές των ΕΠΑΛ αποκλείονται τουλάχιστον για φέτος από το όνειρο των σπουδών σε ανώτατο ίδρυμα.

«Δεν θα πρέπει να μπαίνει οροφή στα όνειρα των μαθητών μας. Αυτό που έγινε συνιστά υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων», σημείωσε ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βάιος Λιαπόπουλος.

Πέρα από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει, τα ΕΠΑΛ έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και το πρόβλημα της μαθητικής διαρροής. Σύμφωνα με το Διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, κ. Γιάννη Χιώτογλου, υπήρξαν περιπτώσεις μαθητών του σχολείου που αναγκάστηκαν να φύγουν και να φοιτήσουν σε κάποιο γενικό λύκειο, γιατί ήθελαν να δοκιμάσουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου