ΤΟΠΙΚΑ

Το 90% θα δώσει πανελλήνιες

το-90-θα-δώσει-πανελλήνιες-84704

Στις θετικές σπουδές προσανατολίζεται η πλειοψηφία των μαθητών

Το 90% και πλέον των μαθητών των λυκείων της Μαγνησίας που φοιτούν στη γ’ λυκείου, θα περάσει από τη δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων. Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων από τους μαθητές που ενδιαφέρονται να δώσουν πανελλαδικές με στόχο την εισαγωγή τους σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Μόλις το 10% των τελειόφοιτων των λυκείων του νομού, θα απέχει από τη διαδικασία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων θα ξεκινήσει στις 16 Μαΐου και το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ουσιαστικά, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τους υποψηφίους. Στις 22 Απριλίου τα μαθήματα σταματούν για τις διακοπές του Πάσχα, από τις οποίες οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες στις 9 Μαΐου. Στις 13 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στις 16 ξεκινούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από λύκεια του νομού, το 90% και πλέον των τελειόφοιτων μαθητών θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις. Το ποσοστό ενισχύουν και απόφοιτοι προηγούμενων ετών, οι οποίοι δήλωσαν με ποιο σύστημα θα δώσουν πανελλαδικές, το παλιό ή το νέο. Τα ποσοστά μοιράζονται. Σε άλλα σχολεία το 80% των αποφοίτων δήλωσε το νέο σύστημα και σε άλλες σχολικές μονάδες οι περισσότεροι επέλεξαν το παλιό σύστημα εξετάσεων. Πάντως, σύμφωνα με διευθυντές λυκείων, παρατηρείται σαφής στροφή των υποψηφίων προς τις θετικές σπουδές.

Στοιχεία από έξι Λύκεια της περιοχής δείχνουν προσανατολισμό των μαθητών προς τις θετικές σπουδές με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Από σύνολο 533 μαθητών της γ’ λυκείου έξι σχολικών μονάδων το 49% (266 μαθητές) έχουν επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών. Οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών έχουν μειωθεί σημαντικά, με εκπαιδευτικούς κύκλους να εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση για παιδαγωγικά τμήματα εξαιτίας της απουσίας προσλήψεων στον κλάδο. Μόλις το 33% των υποψηφίων (174 άτομα) επιλέγει την πρώην θεωρητική κατεύθυνση.

Σε άνοδο βρίσκεται και η ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής, την οποία παρακολουθούν τελειόφοιτοι μαθητές σε ποσοστό 18% (περίπου 93 μαθητές σε έξι λύκεια).

Σταθερά υψηλές σε ζήτηση, εμφανίζονται οι στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές από τους υποψηφίους που επιζητούν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου