ΤΟΠΙΚΑ

Οταν το βιβλίο συναντά το σινεμά

οταν-το-βιβλίο-συναντά-το-σινεμά-851206

Στη μεγάλη αίθουσα του Αχίλλειου βρίσκεται στραμμένο το ενδιαφέρον εκατοντάδων μαθητών, οι οποίοι συμμετέχουν στον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Μ’ ένα βιβλίο πάω σινεμά», που περιλαμβάνουν προβολές ταινιών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η πρόθεση διεύρυνσης του συγκεκριμένου κύκλου και η προοπτική δημιουργίας μιας ακόμη σύγχρονης νεανικής βιβλιοθήκης, συνθέτουν το πλαίσιο μιας σημαντικής πρωτοβουλίας, που υλοποιείται από το έμψυχο δυναμικό των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου κατόπιν συνεργασίας με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας. Τα δεδομένα της ενδιαφέρουσας πρότασης αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στον Αχίλλειον από τους διοργανωτές. Μιλώντας κατ’ αρχάς ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Φοινικόπουλος τόνισε ότι «στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των μαθητών και η σύνδεσή τους με το βιβλίο και τον κινηματογράφο». Παράλληλα ο κ. Φοινικόπουλος ανέφερε ότι θα διαμορφωθεί ως νεανική βιβλιοθήκη ο χώρος που βρίσκεται επί της οδού Ιάσονος, ώστε «το Αχίλλειον να διευρύνει την δράση του ως πολυχώρος πολιτισμού και να βρίσκουν δημιουργικές διεξόδους οι έφηβοι, οι οποίοι θα έχουν παράλληλα στην διάθεσή τους, την σύγχρονη τεχνολογία».
Παίρνοντας τον λόγο η υπεύθυνη στο Στέκι Παιδιού και επιστημονική υπεύθυνη στο ΚΔΑΠ Νεάπολης κ. Βούλα Τσιμά, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των βιβλιοθηκονόμων ως προς την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα συνεχιστεί με επόμενους κύκλους. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσιμά «το κάλεσμα γνωριμίας με τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους», ενώ ο κύκλος των προβολών που φιλοξενούνται στο Αχίλλειο έχουν ως στόχο «να ενισχύσουν την αγάπη των παιδιών για το βιβλίο». Καθοριστική είναι ως προς αυτό η συνδρομή ομάδας ειδικών που ενημερώνουν τα παιδιά για το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία που προβάλλεται, διαβάζοντάς τους παράλληλα, χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου, 10.30-12.30, θα προβληθεί «Ο Αντώνης και η Κουκιδίτσα» βασισμένη στο βιβλίο του Erich Kastner, αύριο Πέμπτη 18 Μαρτίου, 10.30-12.00, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ο μικρός μαγικός αυλός», ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο λιμπρέτο του Emmanuel Schikaneder και σε μουσική του Wolfgang Amadeus Mozart και την Παρασκευή 19 Μαρτίου, 10.30-12.30, θα προβληθεί «Η τάξη που πετάει». Παράλληλα, αύριο Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο ΚΔΑΠ Νεάπολης του ΔΟΥΚ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μ’ ένα βιβλίο πάω σινεμά» και θέμα τη σχέση του κινηματογράφου με τη λογοτεχνία. Το πρόγραμμα έχει τετράωρη διάρκεια, απευθύνεται σε παιδιά Γ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου και ολοκληρώνεται με την λειτουργία εργαστηρίου προκειμένου να γίνει κατανοητός στα παιδιά ο ρόλος του βιβλίου σε όλες τις μορφές τέχνης, με έμφαση τον κινηματογράφο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου