ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτισμός των γεύσεων από τη «Μαγνήτων κιβωτό»

πολιτισμός-των-γεύσεων-από-τη-μαγνήτ-86525

Η πρώτη δράση της «Μαγνήτων Κιβωτού», στο πλαίσιο του νέου Θεματικού έτους με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» έχει ως θέμα: «Το τσάι στη ζωή μας» και διοργανώνεται σήμερα, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στην Αίθουσα Εστιατορίου σε συνεργασία με τον Ελληνορωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας Νομού Μαγνησίας και το Γιώργο Μυλωνά, εκπρόσωπο ομάδας παραγωγών τσαγιού από τη Βρύναινα Αλμυρού.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία και εντάσσεται στο έτος Ελληνορωσικής Φιλίας, 2016.

Στόχος είναι να καταδειχθεί η ελληνική και ρωσική γαστρονομική συνήθεια και κουλτούρα του ροφήματος αυτού, σε σχέση με την ιστορία του.

Στον τομέα αυτό η σημαντικότερη αναφορά της περιοχής μας είναι η Βρύναινα Αλμυρού, που αποτελεί το σημαντικότερο σημείο παραγωγής τσαγιού στη Θεσσαλία.

Οι φίλοι και τα μέλη του Ελληνορωσικού θα προσφέρουν εδέσματα που συνοδεύουν το τσάι όπως πιροσκί, γλυκίσματα, μελόψωμα, κουλουράκια, τσουρέκια, γλυκά. Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας θα αναρτηθεί έκθεση φωτογραφίας που αναφέρεται στην καλλιέργεια του τσαγιού στην περιοχή της Βρύναινας και της Οθρυς γενικότερα. Θα προβληθεί βίντεο από την Αγία Πετρούπολη που παρουσιάζει τον κλασικό τρόπο παρασκευής του τσαγιού με σαμοβάρι.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ακόμη: Ιστορική αναδρομή στο τσάι, με εικόνες, όπου θα προβληθεί η κουλτούρα του διεθνούς ροφήματος, στην οποία θα αναφερθεί με ομιλία της η Ζωή Αλεξανδρίδου, μέλος του Ελληνορωσικού.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Χρήστου Μυλωνά, μέλους οικογένειας καλλιεργητών τσαγιού, τεταρτοετής φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Γεωπονικής Σχολής, με θέμα: «Τσάι του βουνού, το ευεργετικό βότανο της ελληνικής φύσης».

Στην εκδήλωση θα παρουσιάσει αποσπάσματα από όπερες Ρώσων συνθέτων, καθώς και λαϊκά τραγούδια της Ρωσίας, η Ελληνορωσίδα soprano Κατερίνα Οικονόμου, με εξαιρετική και διακεκριμένη καριέρα στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης.

Στο πιάνο τη συνοδεύει η Αρτεμις Αργυροπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου