ΤΟΠΙΚΑ

Αγρότες από το Κιλελέρ: «Είμαστε σε επαγρύπνηση, με το όπλο παραπόδα»

αγρότες-από-το-κιλελέρ-είμαστε-σε-επα-86837

«Μετά από 39 μέρες στον δρόμο, ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα, από αύριο (σ.σ. σήμερα) αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παραπόδα».

Με τη δήλωση αυτή, και στη σκιά του «μνημείου του Αγρότη» στο ιστορικό Κιλελέρ, ο Βαγγέλης Μπούτας έδωσε χθες το μεσημέρι το σύνθημα για την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου του αγώνα των αγροτών, τα τρακτέρ των οποίων έχουν ξεκινήσει ήδη να αποχωρούν σταδιακά από τα μπλόκα, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σήμερα.

Εκπρόσωποι πολλών μπλόκων από τα 69 που συντάχτηκαν με το πλαίσιο των πέντε προτάσεων, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, βρέθηκαν χθες στο υψηλού συμβολισμού για το αγροτικό κίνημα Κιλελέρ, προκειμένου γιορτάζοντας την 106η επέτειο απ’ τον ξεσηκωμό των κολίγων, να κλείσουν αυτή την ενότητα των κινητοποιήσεων τους. Και με αφορμή τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στον αγροτικό τομέα, να μιλήσουν για «νέα κολλιγοποιήση» των αγροτών και να προειδοποιήσουν για «νέο Κιλελέρ».

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι η γραμμή πάλης πρέπει να συνεχιστεί σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά και λαϊκά στρώματα, ενώ αναφερόμενος στο «κέρδη» από την παραμονή των αγροτών στον δρόμο επί τόσες μέρες, τόνισε ότι το γεγονός ότι έχει πάει πίσω για δυο μήνες το ασφαλιστικό, είναι αποτέλεσμα αυτού του αγώνα. Ακόμη επεσήμανε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο, αλλά συμπλήρωσε ότι αν οι αγρότες αυτό δεν το δουν σε νόμο, δεν πρόκειται να πειστούν και περιμένουν να δουν να γίνονται πράξη αυτά τα οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Αναφερόμενος δε, στις 9.500 αφορολόγητο, σχολίασε ότι και «άλλοι» που συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό πήρανε τη δέσμευση για το θέμα αυτό, αλλά δεν το πρόβαλαν γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μείνουν αφορολόγητα τα μεγάλα εισοδήματα.

Ενώ, όπως είπε, η αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων πήγε με πέντε αιτήματα στον πρωθυπουργό και κατέδειξε την διαφορά που έχει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και εκείνοι που λένε «όλοι μαζί» και το εννοούν. «Είναι δυνατόν να πας στον πρωθυπουργό με 40 αιτήματα;» αναρωτήθηκε, «ούτε στο δήμαρχο της πόλης σου δεν πας με τόσα».

Επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες περιμένουν η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ανέφερε ότι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα όταν κατατεθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό και να δώσουν το «παρών» μαζί με το εργατικό κίνημα για να αποτρέψουν την ψήφιση του. «Είμαστε με το όπλο παραπόδα «μην τυχόν και η φορολόγηση έχει λεπίδες τροχισμένες και από τις δυο μεριές και μας αποκεφαλίσουν», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσουν να οργανώνονται για την κάθοδο στην Αθήνα, αν χρειαστεί.

Τίτλοι τέλους για τα περισσότερα αγροτικά μπλόκα

Νωρίτερα την Κυριακή, οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά τους συναδέλφους τους στα Τέμπη και άλλες περιοχές της χώρας. Αποκλιμάκωση αποφάσισαν, επίσης, οι αγρότες του μπλόκο των Μουδανιών, αλλά και της Πελοποννήσου.

Οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τον οδικό κόμβο στις 10.30 το πρωί σήμερα Δευτέρα.

Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη σε γενική συνέλευση στο μπλόκο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από τις περιοχές του Αλμυρού, των Φαρσάλων και του Βελεστίνου.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Μικροθηβών Χρήστος Πάντσιος: «οι αγρότες δεν αποχωρούν, αλλά αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, και περιμένουμε ο πρωθυπουργός να τηρήσει τα υπεσχημένα προς τον αγροτικό κόσμο, οι δε συντονιστικές επιτροπές δεν θα διαλυθούν, αλλά θα παρακολουθούν τις εξελίξεις».

«Με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα, ακριβώς όπως ήρθαμε», αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών.

«Μετά από 43 ημέρες αγώνα ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τους συναδέλφους μας, που ενώ εμείς αγωνιζόμασταν για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, αυτοί παρέμεναν αμετακίνητοι στο καναπέ τους», ανέφεραν οι αγρότες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη γενική συνέλευσή τους.

Να αποχωρήσουν από τις εθνικές οδούς αποφάσισαν και οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου, διαμηνύοντας όμως πως ο «αγώνας μας για επιβίωση με αξιοπρέπεια συνεχίζεται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου