ΤΟΠΙΚΑ

Συχνά τα εργατικά ατυχήματα

συχνά-τα-εργατικά-ατυχήματα-89376

Ξεκίνησε χθες διήμερο σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους εργαζόμενους του δήμου Βόλου

Πριν από μερικές ημέρες επόπτης στο Κολυμβητήριο Ν. Ιωνίας κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα στο μηχανοστάσιο των εγκαταστάσεων. Ο εργαζόμενος γλίτωσε σαν από θαύμα. Πολλά και με συχνότητα εργατικά ατυχήματα σημειώνονται και στον τομέα καθαριότητας, ιδίως στα πληρώματα των απορριμματοφόρων, αλλά και στα συνεργεία εργαζομένων στο πράσινο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, ξεκίνησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, διήμερο σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους εργαζόμενους του δήμου Βόλου. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την αντιδήμαρχο καθαριότητας – υπεύθυνη για θέματα ασφαλείας και υγείας, Βιολέτα Καντόλα, μετά από παραίνεση της γιατρού εργασίας του δήμου, Μαρίας Φυσαράκη. Τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών είναι υποχρεωτικά, δεν έχουν γίνει όμως τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια.

Δεκάδες εργαζόμενοι «πλημμύρισαν» την αίθουσα εκδηλώσεων προκειμένου να ενημερωθούν από διασώστη του ΕΚΑΒ, πώς θα ξεχωρίζουν ένα εγκεφαλικό από μία απλή λιποθυμία, τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που τους τσιμπήσει φίδι, σε περιστατικό αιμορραγίας, ηλεκτροπληξίας, σε ένα εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Βιολέτα Καντόλα, τα εργατικά ατυχήματα είναι υπαρκτά και συχνά, ιδίως στον τομέα της καθαριότητας. Κυρίως στα πληρώματα των απορριμματοφόρων σημειώνονται τα περισσότερα. Εργαζόμενοι έχουν τραυματιστεί από πτώσεις από απορριμματοφόρα σε στροφές, από κάδους την ώρα που γίνεται η ανέλκυση για το άδειασμα των σκουπιδιών. «Πριν εργαζόμενος ανέβει σε απορριμματοφόρο, περνά πλέον από εκπαίδευση, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ενημερωθούν για τους κανόνες ασφαλείας και να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση», ανέφερε η κ. Καντόλα.

Εργατικά ατυχήματα, κυρίως κοψίματα από λαμαρίνες, σημειώνονται και στο τμήμα συντήρησης οχημάτων, ενώ εργαζόμενοι στα συνεργεία πρασίνου κινδυνεύουν από τσιμπήματα και πρέπει να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν.

Το σεμινάριο θα συνεχιστεί σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της κ. Καντόλα, πρόκειται να δρομολογηθεί πρόγραμμα εμβολιασμού των εργαζομένων στο δήμο (κυρίως για τέτανο και για ηπατίτιδα β’).

Χθες δημιουργήθηκε και ο πρώτος κατάλογος εργαζομένων που δήλωσαν εθελοντές αιμοδότες για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος στο Νοσοκομείο Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου