ΤΟΠΙΚΑ

Αρχαιολογικός πλούτος 3.000 ετών ~ Σε εξέλιξη το Αρχαιολογικό Πάρκο

αρχαιολογικός-πλούτος-3-000-ετών-σε-εξέλι-89432

Μοχλός τουριστικής ανάπτυξης τα μνημεία, όπως ανέφερε η Δρ. Αρχαιολόγος Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου

Σημαντικές προοπτικές ευρύτερης τουριστικής ανάπτυξης δημιουργούνται στο δήμο Ρήγα Φεραίου μέσω της ανάδειξης των αρχαίων μνημείων της περιοχής του Βελεστίνου, τα οποία καλύπτουν μια ιστορική διαδρομή 3.000 χρόνων. Τα παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Δρ. Αρχαιολόγος Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Eφορείας Aρχαιοτήτων Μαγνησίας, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές το Καφέ της Επιστήμης σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η κ. Ιντζεσίλογλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η αρχαία πόλη των Φερών αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και ιστορικό τόπο, σε συνδυασμό μάλιστα με την υστεροβυζαντινή και νεότερη ιστορική πόλη του Bελεστίνου, πατρίδα του Pήγα Bελεστινλή», ενώ πρόσθεσε ότι «αξίζει και πρέπει να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς σε όλα τα προγράμματα πολιτιστικής ανάπτυξης σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και σε πανελλήνιο και Eυρωπαϊκό επίπεδο». Η κομβική θέση του Βελεστίνου στον οδικό χάρτη αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα, καθώς διευκολύνει την προσέλκυση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών και κυρίως μαθητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η επιτυχία μιας οργανωμένης συλλογικής προσπάθειας στον τομέα αυτό, θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων η επίτιμη προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Στη συνέχεια η ίδια αναφέρθηκε στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το πρόγραμμα δημιουργίας του διαχρονικού «Aρχαιολογικού – Iστορικού Πάρκου Φερών – Bελεστίνου», που προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από είκοσι χρόνια, στο 2ο Συνέδριο «Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα», και προβλέπει την ανάδειξη όλων των μνημείων, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται είτε μέσα στον πολεοδομικό ιστό του Βελεστίνου είτε στην ευρύτερη περιοχή του, και τη σύνδεση μεταξύ τους με δίκτυο διαδρομών.

Μέρος του Πάρκου υλοποιήθηκε παλαιότερα, ενταγμένο στο Πρόγραμμα EAΠTA (1995), αλλά και πιο πρόσφατα, ενταγμένο στο Γ’ KΠΣ (ΠEΠ Θεσσαλίας, 2007 – 2008) με την ανάδειξη τριών αρχαίων μνημείων. Συγκεκριμένα της συστάδας θαλαμοειδών τάφων μυκηναϊκής εποχής, ενός θολωτού τάφου στη Xλόη, γεωμετρικής εποχής, του ναού του «Θαυλίου Διός», κλασικής εποχής. Επίσης υλοποιήθηκαν έργα ανάδειξης και άλλων αρχαίων μνημείων με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, Ε.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου (2007-2013) και συμπεριλαμβάνονται πλέον στο Πάρκο. Πρόκειται για δύο συστάδες θολωτών τάφων μυκηναϊκών και πρωτογεωμετρικών – γεωμετρικών χρόνων στη Χλόη Βελεστίνου και στο Αερινό που αναδείχθηκαν ως επισκέψιμα μνημειακά σύνολα. Κατασκευάστηκαν μόνιμα στέγαστρα πάνω από τους τάφους και δημιουργήθηκαν διάδρομοι περιήγησης και υποδομές εξυπηρέτησης του κοινού.

Ακόμη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται η ανάδειξη της Υπέρειας Κρήνης ή Κεφαλόβρυσου, ενός φυσικού μνημείου και ταυτόχρονα αρχαιολογικού χώρου που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των Φερών και του Βελεστίνου. Η απώλεια των υδάτων της Κρήνης αποτέλεσε κίνητρο για την ένταξη του μνημείου στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός» του ΥΠΠΟΤ και αφορμή για την ευαισθητοποίηση μαθητών του Βελεστίνου σε περιβαλλοντικά θέματα.Yπάρχει επίσης μελέτη εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση Πολυδύναμου Κέντρου, δηλαδή ενός κτιρίου πολλαπλών πολιτιστικών δράσεων που θα περιλαμβάνει εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλιοθήκη και χώρους μελέτης, αίθουσα εκδηλώσεων, χώρους αποθήκευσης και συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων, αναψυκτήριο κ.ά., και θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το «Aρχαιολογικό – Iστορικό Πάρκο Φερών – Bελεστίνου». Η κ. Ιντζεσίλογλου επεσήμανε ότι όλα τα παραπάνω έργα είναι δυνατόν να αναδείξουν και να καθιερώσουν το Βελεστίνο ως έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και ιστορικό τόπο, ως ένα Πολιτιστικό Kέντρο ευρωπαϊκής, αλλά και διεθνούς εμβέλειας, στο οποίο η εξέχουσα μορφή του Ρήγα Βελεστινλή προσδίδει ιδιαίτερη αξία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου