ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα στα μπλόκα για παρακώλυση συγκοινωνιών

ερευνα-στα-μπλόκα-για-παρακώλυση-συγκ-90210

Μετά την εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου

Δικογραφία για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών συντάσσει το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου έφτασε η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία ζητεί από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να διαπιστώσουν με τη συνδρομή της αστυνομίας εάν συντελείται το επίμαχο αδίκημα.

Στο πλαίσιό της ανατέθηκε να διεξαχθεί έρευνα από το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων και όπου διαπιστωθεί το αδίκημα να σχηματιστούν κατηγορίες κατά των υπαιτίων. Η παρακώλυση συγκοινωνιών συνιστά αξιόποινη πράξη σύμφωνα με το άρθρο 292 ΠΚ όπως ισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κουτζαμάνη στο κείμενό της προς τις εισαγγελικές αρχές ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ’ αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει)».

Να επισημανθεί ότι αυτό το αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως, με στόχο την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

«Οχι» στα αγροτοδικεία λέει ο σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ

Την αλληλεγγύη του προς τις αγροτικές κινητοποιήσεις εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας υπογραμμίζοντας παράλληλα με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση ότι οι αγώνες των αγροτών δεν είναι παράνομοι. «Νέο κύκλο αγροτοδικείων και διώξεων -επισημαίνεται στην ανακοίνωση- ανοίγουν η κυβέρνηση και η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη ενάντια στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών να αποκρούσουν την πολιτική ξεκληρίσματός τους, που επιχειρούν κυβέρνηση, Ε.Ε. και το μεγάλο κεφάλαιο. Η παραγγελία της γενικής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τις κατά τόπους δικαστικές και αστυνομικές αρχές να ασκήσουν διώξεις στους αγρότες και να διαλύσουν με τη βία τα αγωνιστικά μπλόκα τους, είναι διαταγή ποινικοποίησης των αγώνων αυτών. Είναι υποκριτική η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει αποστάσεις από την εισαγγελική εντολή, όταν δεν καταργεί το νομικό πλαίσιο αυτών των διώξεων, όταν δεν ακυρώνει όσες εκκρεμούν σε βάρος αγροτών. Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι νόμιμος, βρίσκει αλληλέγγυα την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού, όπως έδειξαν τα μαζικά συλλαλητήρια συμπαράστασης. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Η ικανοποίησή τους η μόνη λύση που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει. Τώρα να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Καταδικάζουμε την κυβερνητική στάση και ενισχύουμε την συμπαράστασή μας στους αγωνιζόμενους αγρότες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου