ΤΟΠΙΚΑ

Ημερίδα για τον Καλλικράτη από τη Νομαρχία

ημερίδα-για-τον-καλλικράτη-από-τη-νομα-851206

Τη διαμόρφωση όρων μιας ευρείας και πρωτοφανούς σύγκλισης γύρω από τον «Καλλικράτη» παρατηρούν οι ακαδημαϊκοί – μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που διατύπωσε τις προτάσεις για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.

Χθες από το Βόλο σε ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) Γιώργος Σωτηρέλης χαρακτήρισε κρίμα το εγχείρημα της οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης να χαθεί στη δίνη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Για τους εμπειρογνώμονες το μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμιστικό εγχείρημα χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και συναντά την ευρεία συναίνεση της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, αλλά και ευρύτατες συγκλίσεις στο πεδίο των πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η συνολική αλλαγή του διοικητικού συστήματος.
Στην παρούσα φάση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σωτηρέλης, ο Καλλικράτης αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια συνολικότερη και ριζικότερη μεταρρύθμιση του Κράτους.
Η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση, η οποία αφορά στις αποκεντρωμένες και τις αυτοδιοικητικές υπηρεσίες, θα δημιουργήσει ένα οργανωτικό κέλυφος ικανό να υποδεχτεί και νέες αρμοδιότητες και αργότερα -αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μεταρρύθμισης- να προχωρήσει μια συνολικότερη και ριζικότερη μεταρρύθμιση του Κράτους.
Στα βασικά της σημεία, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρέλη, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, «απλώς είναι ζήτημα πως θα οργανωθεί καλύτερα μέσα από το διάλογο, μέσα από μια σωστή επεξεργασία του νομοσχεδίου».
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει υποβάλει εναλλακτικές προτάσεις, το υπουργείο θα επιλέξει ορισμένες βασικές λύσεις και μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή και στην κοινωνία θα αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές, ώστε να μην υπάρξουν κενά, αντιφάσεις και οικονομικά προβλήματα.
Ως προς το οικονομικό σκέλος ο Συνταγματολόγος σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται τόσα κονδύλια όσα ακούγονται». Άλλωστε το υπουργείο, όπως είπε, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι κονδύλια υπάρχουν, αν και σε βάθος χρόνου αναμένεται μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς γίνεται μια οικονομία κλίμακας με τη συνένωση τόσο των δήμων, όσο και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
«Είναι σημαντικό -πρόσθεσε- να προχωρήσει με τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος».
Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επισήμαναν τις καλές προοπτικές που έχει ο Καλλικράτης να προχωρήσει, καθώς επιφέρει σημαντικές αλλαγές: ενισχυμένοι δήμοι και αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Για πρώτη φορά σημαντικές αρμοδιότητες μεταβιβάζονται σε αιρετά όργανα, σε τομείς καίριους, όπως η κοινωνική πρόνοια, η ανάπτυξη, ο πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας. «Νομίζω ότι έχει όλες τις καλές προοπτικές να προχωρήσει το εγχείρημα. Αναμένουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία πλέον της κυβέρνησης, η οποία σύντομα θα αποτυπωθεί και θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση», ανέφερε ο Λέκτορας Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Κουταλάκης.
Σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Κουταλάκης ότι για πρώτη φορά η διαβούλευση με την κοινωνία λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια. Το πρώτο, η αποτύπωση των βασικών αξόνων της πολιτικής σε επίπεδο σχεδιασμού και η δεύτερη η λεπτομερής αποτύπωσή τους στο νομοσχέδιο.
«Θεωρούμε σημαντικό και η κοινωνία και οι οργανωμένοι φορείς να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε αλλαγή και σε κάθε πιθανή βελτίωση του προγράμματος, μιας μοναδικής κλίμακας στην Ελλάδα διοικητική μεταρρύθμιση και προφανώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις που είναι πάντα ευπρόσδεκτες», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν ο «Καλλικράτης» θα είναι «παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, ο κ. Κουταλάκης εκτίμησε: «Μα βεβαίως, αυτός είναι και ο σχεδιασμός».
Η ημερίδα στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. υπό τον κεντρικό τίτλο «Οι νέες σχέσεις Κεντρικής και Περιφερειακής Διακυβέρνησης» διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, προκειμένου να καλυφθεί «ένα διαπιστωμένο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει σε πολίτες σε σχέση με τους ιδρυτικούς στόχους του προγράμματος της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και σχετικά με το ουσιαστικό περιεχόμενο των επιμέρους ρυθμίσεων του προγράμματος», δήλωσε ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, «στη ρίζα του κακού που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας δεν βρίσκεται η οικονομία, αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης. Το μεταρρυθμιστικό όμως εγχείρημα απαιτεί για να στεριώσει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση απέναντι σε κάθε λογής αντιμεταρρυθμιστικές στάσεις και αντιδράσεις.

Oι επικριτές του Καλλικράτη υπερασπίζονται αυτό ακριβώς το μοντέλο διακυβέρνησης που ακολουθούσαμε μέχρι σήμερα και το οποίο έχει χρεοκοπήσει οριστικά! Δεν κατανοούν αυτό που έχει καταλάβει όλη η Ευρώπη: ότι η λύση για ένα βιώσιμο και υγιές οικονομικό σύστημα βρίσκεται στις δημόσιες πολιτικές που ενεργοποιούν και ενισχύουν το δυναμικό των τοπικών κοινωνιών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου