ΤΟΠΙΚΑ

Νέες αυξήσεις σε ρεύμα – καύσιμα!

νέες-αυξήσεις-σε-ρεύμα-καύσιμα-851206

Δεν έχει τέλος η επιβάρυνση των καταναλωτών με αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες καθημερινής ανάγκης!
Με την τιμή της αμόλυβδης να έχει ήδη κατά μέσο όρο εκτοξευθεί στα 1,37 ευρώ, την ερχόμενη Δευτέρα εφαρμόζεται και η αύξηση στον συντελεστή του ΦΠΑ, ο οποίος φτάνει πλέον στο 21% έναντι 19% που ισχύει σήμερα.
Μιλάμε για νέα αύξηση της τάξης των 2 λεπτών τουλάχιστον! Και γράφουμε “τουλάχιστον” καθώς οι επιτήδειοι της αγοράς θα οργιάσουν και πάλι, αφού προφανώς δεν τους …φτάνει να πουλάνε – όλο και περισσότεροι πλέον – την αμόλυβδη πάνω από τα 1,50 ευρώ το λίτρο!
Αλλά από την Δευτέρα αρχίζει να μετρά και η νέα επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπου ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 10% έναντι 9% που ισχύει σήμερα.
Θυμίζουμε ότι ήδη έχει εξαγγελθεί η εφαρμογή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στην ηλεκτρική ενέργεια από τον Μάιο, η οποία θα επιβαρύνει κατά 5% περίπου ως προς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έναν μεσαίο λογαριασμό μιας 4μελούς οικογένειας.
Ωστόσο, οι αυξήσεις δεν θα έχουν τέλος στα τιμολόγια της ΔΕΗ!
Όπως προέκυψε από την χτεσινή ακρόαση στην Βουλή του νέου προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) δρος Νίκου Βασιλάκου, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), το τέλος υπέρ ΑΠΕ που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα πρέπει να αυξηθεί από το 2011 στα 2,5 ή και στα 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι μόλις 0,30 ευρώ σήμερα!
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επιβάρυνση για έναν μεσαίο λογαριασμό της τάξης των 1.800 κιλοβατωρών ανά 4μηνο θα φτάσει τα 5 με 5,5 ευρώ…
Ο κ. Βασιλάκος υπεραμύνθηκε της λογικής αυτής, λέγοντας ότι εάν δεν ενισχυθούν οι ΑΠΕ και διατηρηθούν οι εκπεμπόμενοι από την ΔΕΗ ρύποι στα τρέχοντα επίπεδα, το 2013 η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού αθ επιβαρυνθεί με 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ από το κόστος αγοράς δικαιωμάτων…
Στο πλαίσιο της ακρόασης του κ. Βασιλάκου, η τοποθέτηση του οποίου στην ΡΑΕ εγκρίθηκε από την Βουλή, η υπουργός Πειρβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στον καθορισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ θα λαμβάνονται σοβαρά υπ΄όψιν περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου