ΤΟΠΙΚΑ

Διάλεξη διακεκριμένου Βολιώτη ερευνητή του CERN

διάλεξη-διακεκριμένου-βολιώτη-ερευν-95027

Ο Ομότιμος καθηγητής Απόστολος Παναγιώτου ανέλυσε τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN κ. Απόστολου Παναγιώτου με θέμα: «Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων. Η πλήρης επιβεβαίωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αινστάιν».

Η διάλεξη του καθηγητή Παναγιώτου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας παρουσία γονέων και μελών της Εταιρείας. Διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», του οποίου ο καθ. Παναγιώτου αποτελεί επίλεκτο μέλος και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που εδώ και χρόνια λειτουργεί τη Σχολή Αστρονομίας στο Βόλο.

Εξηγώντας τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης των βαρυτικών κυμάτων, που συγκέντρωσε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας και τηναναγνώριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ο καθ. Παναγιώτου τόνισε ότι: «η πρόσφατη πειραματική επιβεβαίωση των βαρυτικών κυμάτων, που προβλέφθηκαν από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας (ΓΘΣ) του Αϊνστάιν πριν 1οο έτη, και η ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγγς το 2012 στο CERN, που προβλέφθηκε πριν 50 έτη, αποτελούν (μέχρι σήμερα…) τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα στην Αστροφυσική και Σωματιδιακή Φυσική, αντίστοιχα! Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων ήταν η τελευταία πρόβλεψη της ΓΘΣ που είχε απομείνει ανεπιβεβαίωτη και αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την ιστορία της φυσικής».

Ο ίδιος εξήγησε με εύληπτο τρόπο ότι δυο μαύρες οπές σε απόσταση 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, με 29 και 36 ηλιακές μάζες αντίστοιχα, στροβιλίστηκαν μεταξύ τους και συγχωνεύθηκαν για να καταλήξουν σε μια μαύρη τρύπα 62 ηλιακών μαζών, δημιουργώντας βαρυτικά κύματα. Τα κύματα αυτά ανιχνεύθηκαν στη Γη από τους ανιχνευτές του πειράματος LΙGO στις ΗΠΑ.

Με το πείραμα αυτό «ανοίγει ένα νέο «παράθυρο» στη μελέτη του σύμπαντος, αφού δίνει τη δυνατότητα κατασκευής νέων ανιχνευτών, οιοποίοι θα καταγράφουν και θα αναλύουν σήματα από βίαια φαινόμενα του σύμπαντος.

Τα νέα πειράματα θα επιτρέψουν την παρατήρηση αστρικών σωμάτων και γεγονότων στο σύμπαν τα οποία δεν εκπέμπουν φως, όπως οι μαύρες οπές και η σκοτεινή ύλη» όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Η διάλεξη του καθ. Παναγιώτου εντάσσεται στο πλαίσιο των εκλαϊκευμένων ομιλιών που διοργανώνει στο Βόλο το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνητων», προσφέροντας στους συμπολίτες μας την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί της επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας που διακεκριμένα μέλη του απέκτησαν στο εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου