ΤΟΠΙΚΑ

Ανθεκτική στη δύσκολη ρύπανση η ελιά βάσει μελέτης του Π.Θ.

ανθεκτική-στη-δύσκολη-ρύπανση-η-ελιά-β-96807

Τις αντοχές της ελιάς κάτω από αντίξοες συνθήκες καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή δενδροκομίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Γιώργο Νάνο.

Η μελέτη ξεκίνησε προ 20ετίας με στόχο να διαπιστωθεί αν η τσιμεντόσκονη επηρεάζει την ελιά, ενώ τα τελευταία χρόνια μελετήθηκαν τυχόν μακροχρόνιες επιδράσεις, στην παραγωγή των ελαιόδεντρων αλλά και στην ποιότητα των ελιών και του λαδιού. «Η καλή μας ελίτσα φαίνεται να αντέχει ακόμα και στη δύσκολη ρύπανση, πέραν από τις καιρικές συνθήκες, την εγκατάλειψη, και τόσα άλλα που της … επιφυλάσσουμε!», αναφέρει ο υπεύθυνος καθηγητής, κ. Γ. Νάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Νάνο, πριν από 20 χρόνια, μαζί με την τεχνική γεωπόνο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος σήμερα, κ. Μαρία Ζωγράφου, μελέτησαν την επίδραση της τσιμεντόσκονης στη λειτουργία της ελιάς. Στόχος ήταν να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές στο φυτό που μειώνουν την παραγωγικότητά του. «Η τσιμεντόσκονη, που πέφτει και συσσωρεύεται στα φύλλα από αργά την άνοιξη έως το φθινόπωρο, μειώνει την παραγωγικότητα των φύλλων (και προφανώς των φυτών) μειώνοντας τη φωτοσύνθεση, τη διαπνοή και αυξάνοντας την καταναλισκόμενη ενέργεια για τη δημιουργία των φύλλων», αναφέρει ο κ. Νάνος.

Τα τελευταία έτη εκτελέστηκε μια διδακτορική διατριβή στο Εργαστήριο Δενδροκομίας από τη δόκτορα σήμερα κ. Περσεφόνη Μαλέτσικα με σκοπό την εξήγηση και περαιτέρω ανάλυση της επίδρασης τριών κόνεων (μιας καλής, του καολίνη, και δύο προβληματικών, των κόνεων τσιμέντου και εδάφους) στη φυσιολογία και λειτουργία γενικότερα ενός αείφυλλου, της ελιάς, και ενός φυλλοβόλου δέντρου, της ροδακινιάς. Στη διδακτορική διατριβή συμμετείχε ο Καθηγητής Γεώργιος Σταυρουλάκης του ΤΕΙ Κρήτης.

Η μελέτη διήρκεσε τρία έτη με πειράματα αγρού και μετρήσεις από ελαιώνες κοντά στη βιομηχανία και σε «αρρύπαντους» δενδρώνες, όπου τεχνητά οι επιστήμονες ρύπαναν τα δέντρα με σκόνη.

Οπως διαπιστώθηκε η ρύπανση με τσιμεντόσκονη μειώνει την παραγωγικότητα των φύλλων μειώνοντας τις περισσότερες λειτουργίες αυτών είτε σκιάζοντας τα (και έτσι έχουν λιγότερο διαθέσιμο φως να χρησιμοποιήσουν), είτε μπλέκοντας στα στομάτια των φύλλων (άρα προκαλούν δυσλειτουργία τους και αρκετές αρνητικές συνέπειες στο φύλλο), είτε (αλλά μάλλον δευτερευόντως) μέσω τροποποιήσεων στη θρέψη του φυτού. «Παρόλα αυτά η παραγωγικότητα σε καρπό των δέντρων δεν μειώθηκε σημαντικά. Θέλαμε όμως να δούμε και τι αποτέλεσμα είχε αυτή η ρύπανση και στο τελικό προϊόν που θα καταναλώσει ο άνθρωπος. Ετσι κάναμε εξαγωγή λαδιού και μεταποιήσαμε πράσινες ελιές από ρυπασμένα δέντρα. Καμιά ουσιαστική μείωση της ποιότητας ή δημιουργία κινδύνου για το εδώδιμο τελικό προϊόν δεν βρέθηκε», υπογραμμίζει ο κ. Νάνος, τονίζοντας ότι οι απώλειες παραγωγικότητας σε ρυπασμένα φυτά ελιάς ήταν ελάχιστες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου