ΤΟΠΙΚΑ

Δεν μπορούμε να αποτύχουμε στα Βαλκάνια

δεν-μπορούμε-να-αποτύχουμε-στα-βαλκάν-851206

Η ΕΕ «δεν έχει τη δυνατότητα να αποτύχει στα δυτικά Βαλκάνια» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Κάθριν Αστον, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στα Δυτικά Βαλκάνια, «περισσότερο από οπουδήποτε αλλού», η ΕΕ «δεν μπορεί να αποτύχει» είπε η Κάθριν Αστον, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ευρωπαϊκό ρόλο στο Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύπλευρο» και «προσαρμοσμένο» στις τοπικές συνθήκες.
Η Κ. Αστον τόνισε ότι η ταχεία αποστολή επιθεωρητών στην Γεωργία την περίοδο του πολέμου «έδειξε τι μπορεί να κάνει η ΕΕ όταν κινητοποιηθούν όλες οι πηγές μας».
Η ΕΕ χρειάζεται «ισχυρότερες δομές, μεγαλύτερη ευκαμψία, εάν θέλουμε η Γεωργία να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη δράση μας στο μέλλον» είπε στους βουλευτές η Λαίδη Αστον.
Παράλληλα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής καταδίκασε τα σχέδια του Ισραήλ να ανεγερθούν άλλες 1.600 κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μία ημέρα μετά από την κριτική που άσκησε για την απόφαση αυτή ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.
«Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και να καταδικάσω την απόφαση (του Ισραήλ) να κατασκευάσει 1.600 νέες κατοικίες» στο Ραμάτ Σλόμο, έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είπε η Κ. Αστον, απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες να δηλώνουν ότι εξαντλείται η υπομονή της Ευρώπης απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η Κ. Αστον έχει ήδη θέσει ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές της την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ επιλέγοντας την Ουάσινγκτον ως προορισμό για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο εξωτερικό στις αρχές του χρόνου.

Έκκληση στην Κ. Αστον να ενισχύσει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ έχουν απευθύνει και ευρωβουλευτές.

Την ίδια ώρα όμως, η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ δέχεται βέλη για το γεγονός ότι ζητά δικό της αεροπλάνο. Η Λαίδη Αστον δήλωσε ότι ένα λίαρ τζετ θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει καλύτερα στις υποχρεώσεις της που απαιτούν ταξίδια 500.000 χλμ. τον χρόνο στο εξωτερικό.
Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες, με πολλούς να καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα έξοδα του αεροσκάφους.
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την προκλητική εικόνα της πολυτέλειας που περιβάλλει το αίτημά μου, είναι όμως πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου αλλιώς» δηλώνει η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου