ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα μαμούθ στη Μαγνησία – ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

πρόστιμα-μαμούθ-στη-μαγνησία-οργιαζ-97685

Περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία τριετία

Πρόστιμα – μαμούθ που συνολικά ξεπερνούν σε μία τριετία τα 5 εκατ. ευρώ έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις του Βόλου και της Μαγνησίας για την αδήλωτη εργασία. Τα περισσότερα πρόστιμα βεβαιώθηκαν την περίοδο 2014 – 2015 με ποσά συνολικά που αγγίζουν τα 1,7 εκατ. ευρώ και 2.5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργοδότες προκειμένου να μην βεβαιωθούν ως παραβάτες και υποχρεωθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα των 10.500 ευρώ, ασφαλίζουν το προσωπικό για μία ή δύο ώρες, τους απασχολούν όμως για ολόκληρο το 8ωρο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα μικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης μαζί με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παρά την έλλειψη προσωπικού και τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν πραγματοποιούν συχνά με απόφαση των αρμοδίων αρχών σε επιχειρήσεις μεταποίησης, βιοτεχνίες, καταστήματα εστίασης -εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες αλλά και σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας ελέγχους καταγράφοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις στο φαινόμενο της μαύρης εργασίας στη Μαγνησία.

Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του πογκρόμ απολύσεων και συρρίκνωσης προσωπικού επικρατεί πλέον κλίμα τρομοκρατίας. Οι εργαζόμενοι αποδέχονται ακόμη και τις πιο δύσκολες συνθήκες, γιατί φοβούνται πως, αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, θα μπουν στη μαύρη λίστα και δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση καταγγελίας: Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η επιθεώρηση εργασίας σε περίπτωση που διαπιστώσει ανασφάλιστη εργασία καλεί τον εργαζόμενο και τον εργοδότη για διαπραγμάτευση. Συνήθως ο εργοδότης διαψεύδει κατηγορηματικά τα πάντα και ακολουθεί η δικαστική οδός, όπου οι καταγγέλλοντες καλούν ως μάρτυρες όποιους συναδέλφους τους τολμήσουν να πουν την αλήθεια.
«Αν η Επιθεώρηση Εργασίας είχε το ανάλογο προσωπικό θα είχαν αποκαλυφθεί δεκάδες περιπτώσεις μαύρης εργασίας» υποστηρίζουν τα συνδικάτα που επιμένουν ότι θα πρέπει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα, όπως έχει δεσμευθεί, την πρόσληψη προσωπικού για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της Υπηρεσίας αυτοβούλως.

Τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία διαφέρουν στο ύψος καθώς το πρόστιμο για την απασχόληση αλλοδαπού κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ, ενώ στα 10.500 για Ελληνες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Αρτεμις» όπου αποστέλλονται οι αναλυτικές καταστάσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας στους εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 56,47%, ενώ οι γυναίκες 43,3 % στη Μαγνησία για το 2015.

Το ποσοστό εξάλλου των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 2,22%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 6,50%. Το μερίδιο των αδήλωτων ανδρών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,88%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων γυναικών εργαζομένων, καταλαμβάνει ποσοστό2,83%

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου