ΤΟΠΙΚΑ

Ρομπότ που κάνει ανακύκλωση θα κατασκευάσουν μαθητές-έγκλειστοι στην Κασσαβέτεια

ρομπότ-που-κάνει-ανακύκλωση-θα-κατασκ-98458

Πέρυσι είχαν διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής και το… μικρόβιο της ρομποτικής τους έμεινε

Η περσινή συμμετοχή και μάλιστα με διακρίσεις στο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας First Lego League ήταν το… μικρόβιο για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου και γυμνασίου στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας. Φέτος, οι μαθητές των φυλακών πήραν τη νέα πίστα του διαγωνισμού και θα οδηγήσουν το ρομπότ τους να κάνει… ανακύκλωση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φιλεκπαιδευτικό Σωματείο eduACT διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας First Lego League. Στις 5 και 6 Μαρτίου 70 ομάδες με συνολικά 850 παιδιά από όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS.

Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι το TrashTrek και σύνθημα το «WasteWise». Τα παιδιά χρησιμοποιώντας ως όχημα το παιχνίδι και την κατασκευή ρομπότ θα επιχειρήσουν να προτείνουν και να σχεδιάσουν έξυπνες λύσεις για την ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ανάμεσα στους μαθητές απ’ όλη τη χώρα και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου και γυμνασίου του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας, που φέτος δεν θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, αλλά παρέλαβαν την πίστα και θα εξασκηθούν στο περιβάλλον των φυλακών.

Εχοντας «προίκα» τους την περσινή τους συμμετοχή στο διαγωνισμό, στη διάρκεια του οποίου διακρίθηκαν, φέτος θα συμμετέχουν αλλά δεν θα διαγωνιστούν. «Το κάνουμε για την ψυχαγωγία μας», ανέφερε η διευθύντρια του Ε.Α.Κ.Ν. Κασσαβέτειας, κ. Ευμορφία Σαμαρά.

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν με lego τουβλάκια το περιβάλλον, να δώσουν μορφή στο ρομπότ τους και να του αναθέσουν την αποστολή: να κάνει ανακύκλωση.

Δεν θα χρειαστούν μόνο γνώσεις προγραμματισμού. Οι μικροί επιστήμονες καλούνται να εξοικειωθούν με την ομαδική εργασία και την αποτελεσματική συνεργασία, τη δημιουργική σκέψη και την ανάπτυξη των ηγετικών τους δεξιοτήτων.

Στο δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο στις φυλακές Κασσαβέτειας, παρακολουθούν μαθήματα έγκλειστοι ηλικίας από 18 έως 22 ετών. Το σχολείο αποτελεί για τους μαθητές μία δημιουργική διέξοδο για τους μαθητές και το συγκεκριμένο πρόγραμμα ρομποτικής για το οποίο αναμένεται η έγκριση του υπουργείου, συνιστά ένα «παράθυρο φωτεινό, μία διέξοδο και μια πολύτιμη εμπειρία» όπως ανέφερε η κ. Σαμαρά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου