ΤΟΠΙΚΑ

Αγοράζουν αναλώσιμα στη διαδρομή για το Κέντρο Υγείας

αγοράζουν-αναλώσιμα-στη-διαδρομή-για-98578

Γιατροί σταματούν σε φαρμακεία να προμηθευτούν υλικά για τη βάρδια

Πριν μεταβούν οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας για την υπηρεσία τους, σταματούν σε φαρμακείο, αγοράζουν βαμβάκι, γάζες, τους δίνει δώρο ο φαρμακοποιός κι ένα μπουκάλι οινόπνευμα και συνεχίζουν για την υγειονομική μονάδα ελπίζοντας να μην προκύψει κάποιο περιστατικό που δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν με τα περιορισμένα αναλώσιμα που διαθέτουν.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού και αναλώσιμων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ιατρών του νομού κ. Νικ. Χαυτούρα, είναι τραγική και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις δημόσιες δομές να απαξιώνονται συνεχώς.

«Θέλουν να διαλύσουν την πρωτοβάθμια υγεία και κάνουν ό,τι μπορούν. Στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, εάν προστεθούν και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και αναλώσιμα των ιατρικών και διοικητικών υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας, σχηματίζεται η εικόνα των Κέντρων Υγείας που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πλήρη απαξίωση και το λουκέτο. Είναι προσβλητικό για τους γιατρούς, το παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικούς και γενικά όσους υπηρετούν σε περιφερειακές δομές, να τους στερούν τα μέσα να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες. Για τις στρατιές των ειδικών συμβούλων και άλλους αξιωματούχους, υπάρχουν θέσεις και πιστώσεις. Για την υγεία, δεν υπάρχουν, καταγγέλλει ο κ. Χαυτούρας, επισημαίνοντας πως το σύστημα λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων». Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών βρίσκεται στο πλευρό των γιατρών των Κ.Υ. και στις διεκδικήσεις τους και, όπως επισημαίνει ο κ. Χαυτούρας, αναφέροντας πως έχουν ήδη συμπληρώσει πέντε μήνες απλήρωτοι για τις εφημερίες, ενώ υφίστανται μετακινήσεις από τη μία υπηρεσία στην άλλη, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Μαγνησία. Ο κ. Χαυτούρας, επισημαίνει ότι «το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βρίσκεται υπό κατάρρευση και ήδη σχεδιάζεται η αναδιάρθρωση του ΠΕΔΥ που στηρίζεται τόσο στις μνημονιακές απαιτήσεις όσο και στην απόδοση που παρουσιάζει η κάθε μονάδα». Αλλωστε εδώ και καιρό συγκεντρώνονται όλα τα στατιστικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ αξιοποιούνται και στοιχεία από το ESY-NET. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα με τις μονάδες που θα εξαφανιστούν από το χάρτη του ΕΣΥ περιλαμβάνει δεκάδες δομές, οι οποίες σήμερα υπολειτουργούν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο για να σχεδιασθεί το νέο ΠΕΔΥ με τις πολύ λιγότερες δομές είναι:

  • Η επισκεψιμότητα. Μονάδες που εμφανίζουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επισκέψεων θα συγχωνευθούν.
  • Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ μονάδων. Οταν σε μία περιοχή υπάρχει τόσο Κέντρο Υγείας όσο και μονάδα του ΠΕΔΥ και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων υπάρχει και νοσοκομείο, θα ακολουθήσει κλείσιμο τουλάχιστον της μίας μονάδας. Κάτι τέτοιο είναι ενδεχόμενο να γίνει με τις μονάδες του ΠΕΔΥ στο Βόλο (πρώην ΙΚΑ Βόλου και Ν. Ιωνία).
  • Πληθυσμιακά κριτήρια. Ο αριθμός των δομών που θα παραμείνει σε μία περιοχή θα εξαρτηθεί από τον πληθυσμό της.
  • Αποδοτικότητα. Ηδη υπάρχουν στο υπουργείο υγείας λίστες με όλα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αποδοτικότητα της κάθε μονάδας ξεχωριστά. Μία αποδοτικότητα που σχετίζεται με το κόστος – όφελος αλλά και τη δημιουργία υπηρεσιών από εργαστήρια κλπ. Τέλος, έγινε γνωστό πως υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί και στη Μαγνησία, σε εθελοντική βάση, τηλεφωνική υπηρεσία παραλαβής και διαχείρισης καταγγελιών για ελλείψεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και γενικότερα για σοβαρές δυσλειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας που απειλούν τη Δημόσια υγεία ή υποβαθμίζουν δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου