ΤΟΠΙΚΑ

Ξήλωμα της ειδικής αγωγής καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας

ξήλωμα-της-ειδικής-αγωγής-καταγγέλλε-102536

Με αφορμή τροπολογία για τα τμήματα ένταξης στα σχολεία

Ξήλωμα της ειδικής αγωγής, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, με αφορμή τροπολογία που ψηφίστηκε για την κατάργηση των τμημάτων ένταξης.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου, «ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε. υποστηρίζει τους μαθητές εντός τους περιβάλλοντος της τάξης τους… η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών». Τόσο το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, όσο και εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, αντιδρούν στην κατάργηση των τμημάτων ένταξης.

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ Μαγνησίας, «δρομολογείται η κατάργηση των Τ.Ε. και ο ειδικός παιδαγωγός θα είναι ο μόνιμα περιπλανώμενος, μπαινοβγαίνοντας στην τάξη, κακήν κακώς, ή πηγαίνοντας και στα διπλανά σχολεία.

Υπάρχει και η αρνητική εμπειρία της παράλληλης στήριξης, που έχει καταλήξει περιστασιακή συνάντηση του ειδικού εκπαιδευτικού με το κάθε παιδί! Έτσι,θέλουν να υποβαθμίσουν και τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα Τ.Ε. Αλήθεια, τι θα προλαβαίνει να κάνει ο περιπλανώμενος εκπαιδευτικός ειδικής αγωγήςτου ανύπαρκτου πλέον Τ.Ε., αν περάσει αυτή η τροπολογία; Θα κάνει αυτοψία; Καταγραφή; Συμβουλευτική;

Πάντως, επιστημονική, παιδαγωγική και εξατομικευμένη παρέμβαση, με βάση και τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες, δε θα μπορέσει να κάνει. Σε τάξεις, μάλιστα, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το κόκκινο. Που στοιβάζουν μαθητές σε 20άρια – 25άρια τμήματα, όπου ακόμα καιτο τυπικά αναπτυσσόμενο παιδί δυσκολεύεται να παρακολουθήσει.

Η λειτουργία και η αυτονομία του χώρου, με λίγα παιδιά, για κάποιες ώρες το καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, δεν αποτελεί γκετοποίηση, είναι δικαίωμα και ανάγκη του μαθητή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας ζητά όχι μόνο τη διατήρηση αλλά την ενίσχυση των τμημάτων ένταξης στα σχολείου και άμεσο διορισμό του αναγκαίου προσωπικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου