ΤΟΠΙΚΑ

«Να μη γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών»

να-μη-γίνει-η-ελλάδα-αποθήκη-ψυχών-104713

Παρέμβαση Αγοραστού στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Στις εργασίες της 116ης συνόδου της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκαν από τις 10 έως της 13 Φεβρουαρίου 2016, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Στην ολομέλεια ο κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε τρία κυρίαρχα ζητήματα:

  • Το πρώτο αφορούσε τη συνθήκη «Σένγκεν». Υπάρχει όρος στη συνθήκη αυτή που επιτρέπει την αποπομπή μέλους για 2 έτη όταν υπάρχει κίνδυνος. Θα πρέπει όμως τα κράτη μέλη της συνθήκες να προσέξουν το πώς, το πότε και το εάν θα χρησιμοποιήσουν τον όρο αυτό για να μην οδηγηθούμε σε φαινόμενα κοινωνικών συγκρούσεων και ευρωπαϊκού απομονωτισμού. Επίσης η Ελλάδα έχει καταβάλλει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Ταυτόχρονα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Πρέπει και οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης να καταλάβουν ότι δεν ζουν «εν κενό». Πρέπει να υπάρχουν και ευημερούσες κοινωνίες γύρω τους για να υπάρχει ισορροπία. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν δεν είναι λύση.
  • Δεύτερον το θέμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας το οποίο έτσι όπως έχει δομηθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, με δυσβάσταχτους και μη ανταποδοτικούς φόρους, με οικονομική και πολιτική αστάθεια δεν οδηγεί πουθενά.
  • Το τρίτο θέμα ήταν εκείνο της μεγαλύτερης αυτοτέλειας των Περιφερειών καθώς οι περιφέρειες είναι φανερό ότι μπορούν να διαχειριστούν πόρους και προγράμματα με καλύτερα αποτελέσματα και αυτό φαίνεται στην πράξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου