ΤΟΠΙΚΑ

Οι αυξήσεις ΦΠΑ εκτός κατανάλωσης

οι-αυξήσεις-φπα-εκτός-κατανάλωσης-851206

Διαβεβαιώσεις για απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές λόγω των νέων συντελεστών του ΦΠΑ προσπαθεί να αποσπάσει από την αγορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος μιλά ανοιχτά για «λουκέτα» επιχειρήσεων, καθώς απουσιάζουν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου, Σ. Κομνηνός, έχει ξεκινήσει επαφές με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συνδέσμων, ζητώντας τους είτε να μην περάσουν την αύξηση του ΦΠΑ είτε να περάσουν μέρος αυτής.
Ηδη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καλεί αύριο Δευτέρα 8 Μαρτίου σε έκτακτο συμβούλιο τους προέδρους των ομοσπονδιών, «ώστε να περάσει το μήνυμα ότι το ελληνικό εμπόριο σε κάθε γωνιά της χώρας θα επιδείξει οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό, απορροφώντας την αύξηση του ΦΠΑ όπου και όσο είναι δυνατόν, απαλλάσσοντας έτσι τους καταναλωτές πελάτες μας από μία επιπλέον επιβάρυνση σε δύσκολους για όλους μας καιρούς», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.
Ωστόσο, ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση, προκειμένου να μην εισέλθει η οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, «να ενεργοποιήσει όλους τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς, όπως ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, ΤΕΜΠΜΕ, αναπτυξιακός νόμος, για την επιβίωση και την ενίσχυση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης».

Μείωση κατανάλωσης

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κ. Μίχαλος, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να μην επιστρέφεται ο ΦΠΑ μέχρι τις 31 Μαΐου χωρίς προηγούμενο έλεγχο, τονίζει: «Τα νέα μέτρα λιτότητας είναι σαφές ότι θα έχουν ως άμεση συνέπεια την αύξηση των τιμών στην αγορά και την περαιτέρω μείωση της ήδη υποτονικής κατανάλωσης».
Ο ίδιος διαμαρτύρεται για την απόφαση αυτή του υπουργού Οικονομικών, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις: «Η πρακτική αυτή, σε μια εποχή ανύπαρκτης ρευστότητας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα της πτώχευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους τους και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες λειτουργούν».
Ο κ. Μίχαλος επαναλαμβάνει την πρόταση του ΕΒΕΑ, ώστε τα ποσά του ΦΠΑ να συμψηφιστούν με άλλες οφειλές των επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου