ΤΟΠΙΚΑ

«Είμαστε ήρωες που υπάρχουμε» αναφέρουν επαγγελματίες του Βόλου

είμαστε-ήρωες-που-υπάρχουμε-αναφέρ-108453

Εντονα προβληματισμένοι είναι οι έμποροι στο Βόλο λόγω της μειωμένης κίνησης της φετινής εκπτωτικής περιόδου, που υπολογίζεται ότι αγγίζει το 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κατά συνέπεια, οι έμποροι είναι ιδιαίτερα οξυμένα, με το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πέντε έμποροι καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις απόψεις τους, υπογραμμίζοντας ότι είναι ηρωισμός, στη σημερινή τουλάχιστον εποχή, η διατήρηση των εμπορικών καταστημάτων. Η κατάσταση, κατά συνέπεια, είναι δύσκολη για όλους, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων των καταναλωτών, που δεν τους επιτρέπουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές που επιθυμούν, ακόμη και κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

«Επιλεκτικές αγορές»

Σταθερή με ανοδική τάση χαρακτηρίζει την κίνηση ο Θωμάς Γκιλομανάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι καταναλωτές επωφελούνται των εκπτώσεων προκειμένου να αγοράσουν είδη ένδυσης και υπόδησης σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος επιχειρηματίας, σημειώθηκε κίνηση και στη διάρκεια των εορτών, καθώς δεκάδες επισκέπτες της Μαγνησίας πραγματοποίησαν επιλεκτικές αγορές. «Οι εκπτώσεις πάντα είναι μια ευκαιρία για τους καταναλωτές και υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να προμηθευτούν διάφορα είδη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι καλύτερη η σεζόν, γιατί, τουλάχιστον, δεν υπάρχει πτώση» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο κ. Γκιλομανάκης διατηρεί την αισιοδοξία του και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το ζήτημα είναι να ηρεμίσει ο κόσμος από τις φορολογικές και τις λοιπές υποχρεώσεις, γιατί με την αναστάτωση που υπήρχε τον προηγούμενο χρόνο, χάθηκε πολύτιμο έδαφος για το εμπόριο και την αγορά, με άμεσο αντίκτυπο για τους επαγγελματίες».

«Ψωνίζουν με δισταγμό»

«Στις εκπτώσεις ο κόσμος κινείται με πολύ μεγάλο δισταγμό και είναι φυσικό, γιατί με τόσους φόρους και υποχρεώσεις το καταναλωτικό κοινό δυσκολεύεται απίστευτα» όπως υπογραμμίσει ο Θανάσης Κάππας, ιδιοκτήτης καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων. Συνεπεία των προαναφερθέντων, ζητούν ακόμη καλύτερες τιμές και στη διάρκεια των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα είναι διστακτικοί στις αγορές τους, αναζητώντας κατά κανόνα τη φθηνότερη εναλλακτική λύση. Η κίνηση, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος επαγγελματίας, είναι εμφανώς μειωμένη και η αγορά βιώνει τη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία, η οποία «δεν θα κρατήσει για πάντα. Κάποια στιγμή θα περάσει. Ας ελπίσουμε ότι δεν έπονται χειρότερα» υπογραμμίζει ο κ. Κάππας, ο οποίος διατηρεί, ωστόσο, την αισιοδοξία του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσπαθώ να καλύψω όλα τα βαλάντια, προσαρμόζοντας τη δουλειά μου σύμφωνα με τις εποχές και τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού».

«Κάνουν παζάρια»

«Ο κόσμος θέλει να κάνει βγει στην αγορά και προμηθευτεί διάφορα είδη στην περίοδο των εκπτώσεων, είτε για το σπίτι είτε προσωπικά αντικείμενα, αλλά είναι δύσκολο, λόγω της οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζουν όλοι» επισημαίνει η Νικολέτα Γιασάκη, εργαζόμενη σε κατάστημα αξεσουάρ και δώρων.

Παράλληλα η κ. Γιασάκη αναφέρει ότι «γενικώς υπάρχει δυσκολία στην αγορά και οι καταναλωτές αναζητούν, όπως είναι φυσικό, φθηνά προϊόντα, και κάνουν παζάρια. Ποιος δεν ζητάει επιπλέον έκπτωση, διότι δεν έχει την ανάλογη οικονομική δυνατότητα» διερωτάται η ίδια.

Η κ. Γιασάκη εκφράζει την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα «να εκπληρώσουν τις επιθυμίες και τα θέλω τους», ενώ παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει η κίνηση «είμαστε περίπου στα ίδια και λίγο καλύτερα από πέρυσι» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα διατηρεί την αισιοδοξία της και επισημαίνει ότι «αν υπάρχει υγεία, όλα γίνονται. Θα αγωνιζόμαστε, γιατί αυτό έχουμε μάθει να κάνουμε, προσπαθώντας για κάτι καλύτερο».

«Τρομακτική αβεβαιότητα»

«Βιώνουμε μια δύσκολη πραγματικότητα» όπως αναφέρει η Βάσω Κλεφτάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων και πρώην γραμματέας του εμπορικού συλλόγου. «Ο κόσμος ψώνισε τα εντελώς απαραίτητα στις γιορτές. Οσο για τις εκπτώσεις, οι αγορές είναι επίσης περιορισμένες, διότι είναι λίγα τα χρήματα που παίρνει ο κόσμος και για αυτό το λόγο τα χρησιμοποιεί για τα απολύτως απαραίτητα.

Δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να διαθέσει περισσότερα χρήματα και πρέπει να λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτά που μπορεί να διαθέτει, γιατί δεν γνωρίζουμε αν θα έχει την ίδια δυνατότητα και την επόμενη χρονιά» όπως τονίζει η ίδια, σκιαγραφώντας την πτωτική εκπτωτική κίνηση.

Παράλληλα η κ. Κλεφτάκη σημειώνει ότι «η κίνηση είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με πέρυσι και αυτό μας τρομάζει, γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στην πορεία. Ισως φανεί υπερβολικό εάν πω ότι είναι ηρωισμός που υπάρχουμε και λειτουργούμε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλω να δω το μέλλον με αισιοδοξία, από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το προβλέψω. Η αβεβαιότητα είναι το χειρότερο για έναν επαγγελματία. Εύχομαι και θέλω να πάνε καλύτερα τα πράγματα, αλλά παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν θα μας στερήσουν το χαμόγελο».

«Κάθε πέρσι και καλύτερα»

Για διαρκή πτώση τζίρου και αλλαγή των δεδομένων της αγοράς προς το χειρότερο κάνει λόγο ο Στέφανος Πουλάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων και μέλος στο Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος επαγγελματίας, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι οι μικρές επιχειρήσεις πλήττονται ανεπανόρθωτα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. «Η εκπτωτική κίνηση χειροτερεύει κάθε χρόνο, γιατί ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα. Το μέλλον, όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις κι αν δεν υπάρξει αντίσταση για να ανακόψει αυτή τη πορεία, δεν υπάρχει. Η αντίσταση πρέπει να είναι καθολική, μαζική, γιατί υπάρχει ένας τυφώνας που πλήττει όλη την κοινωνία» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Το μέλλον, όπως σημειώνει ο κ. Πουλάκης είναι αβέβαιο για όλους και αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, οι προσωπικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αφανισμό, ενώ όπως επισημαίνει παράλληλα «μας παίρνει με φόρους το 86% των κερδών μας το κράτος. Με το υπόλοιπο 14% πως θα ζήσουμε και ποιες υποχρεώσεις θα καταφέρουμε να καλύψουμε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου