ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Απειλείται με ακύρωση μελέτη για την κτηματογράφηση

απειλείται-με-ακύρωση-μελέτη-για-την-κ-109576

Υψους 15,9 εκατ. ευρώ για τις εκτός σχεδίου περιοχές σε Βελεστίνο, Αλμυρό, μέρος του Πηλίου, Σκόπελο

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η μελέτη για την κτηματογράφηση των εκτός σχεδίου περιοχών του Βελεστίνου, του Αλμυρού, του Πηλίου στο κομμάτι από την Αργαλαστή έως το Τρίκερι και της Σκοπέλου, η οποία είναι προϋπολογισμού 15.916.537, 60 ευρώ.

Η κτηματογράφηση των προαναφερόμενων περιοχών περιλαμβάνεται σε μία από τις 28 μελέτες του διαγωνισμού «ΚΤΙΜΑ-13» για τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηματολογίου συνεδρίασε προχθές με θέμα την ακύρωση του διαγωνισμού και ανέβαλε την απόφαση για την ερχόμενη Δευτέρα καθώς υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων και εκπροσώπους μελετητικών γραφείων, που έκαναν παρέμβαση. Για το θέμα αναμένεται συνάντηση των φορέων με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό και αναστάτωση στους μηχανικούς, καθώς η μελέτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχριτο2020,ενώηδιάρκειαυλοποίησηςτου αντικειμένου της έχει χρονικό ορίζοντα εφτά ετών. Για το θέμα του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ 13 έχει ήδη τοποθετηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, Γιώργου Αμυρά και Κατερίνας Μάρκου γνωρίζοντας ότι για τη συμβασιοποίηση των εν λόγω έργων,απαραίτητη προϋπόθεση ήταν και είναι η διασφάλιση χρηματοδότησης, μέρος της οποίας, λόγω της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας,θα πρέπει να προέλθει από κοινοτική συγχρηματοδότηση.

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων, «οι συνεννοήσεις με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και έχει γίνει σχετική πρόβλεψη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) της προγραμματικής περιόδου 2014-2020για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Απομένει να συμφωνηθούν οι όροι συγχρηματοδότησης του έργου».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού η τοπογράφος-πολεοδόμος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή είπε ότι είναι προφανές ότι ο διαγωνισμός οδηγείται στις καλένδες. «Οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει νέος διαγωνισμός με περικοπή του αντικειμένου της κτηματογράφησης έως 30%, με μικρότερο αριθμό συμβάσεων και μετάθεση της ολοκλήρωσης στα οριστικά κτηματολογικά γραφεία που θα ιδρυθούν και στελεχωθούν έως το 2020, προκειμένου να τηρηθεί ο μνημονιακός στόχος της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι το 2020.

Αυτό βρίσκει απέναντι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης» συμπλήρωσε η ίδια. Να επισημανθεί ότι ο διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαγνησίας έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Αποσφραγίστηκαν οι προσφορές, έγινε έλεγχος των δικαιολογητικών, ανοίχτηκαν οι τεχνικές προσφορές, στις 10.6.14 έγινε η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και στις 18.6.14 η κατάταξη των αναδόχων. Απομένει μόνο η ανάθεση της μελέτης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου