ΤΟΠΙΚΑ

Καινοτόμα ανακάλυψη για τυφλούς από Βολιώτη ερευνητή

καινοτόμα-ανακάλυψη-για-τυφλούς-από-β-110552

Ο Βολιώτης ερευνητής Γιώργος Μανίνης βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

Εμπνευσμένη πρόταση ενός Βολιώτη που διαπρέπει στο Λονδίνο, είναι η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα wayfindr, που ανοίγει καινούργιους δρόμους σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και παρέχει, ταυτόχρονα, σε άτομα χωρίς όραση ασφαλή εμπειρία μετακίνησης.

Ο Γιώργος Μανίνης, ο οποίος κατάγεται από το Βόλο, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του σπουδές στη Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σύρο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την περίοδο των σπουδών του ως μοναδική εμπειρία ενώ μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του και απέκτησε το πτυχίο του, έφυγε για τη Μεγάλη Βρετανία.

Η δημιουργική ομάδα που ασχολείται με το συγκεκριμένο πρότζεκτ, πραγματοποίησε έρευνες σε σταθμούς του τρένου και του μετρό στο Λονδίνο, πραγματοποιώντας τρία δοκιμαστικά, μέσα από τα οποία εξήχθη το συμπέρασμα ότι η νέα πλατφόρμα που έχει εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, προσφέρει ασφαλή πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους.

Στο μεταξύ, η ομάδα συνεχίζει τις έρευνες, έχοντας ως στόχο να εφαρμοστεί στην πράξη την καινοτόμα ιδέα που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην καθημερινότητα των ατόμων με πρόβλημα όρασης. Αξιοσημείωτο είναι παράλληλα το γεγονός ότι οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ευκολότερα, χωρίς να είναι αναγκαία η βοηθητική παρουσία δεύτερου ατόμου, γεγονός που συνεπάγεται αυτονομία, με εφόδιο της εφαρμογές της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Βολιώτης επιστήμονας και η ομάδα του, συνεχίζουν τις δοκιμαστικές εφαρμογές της καινοτόμας εφαρμογής, που εκπλήσσει ευχάριστα όσων μετέχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Στους στόχους της ομάδας, εξάλλου, είναι η διερεύνηση της παραπάνω εφαρμογής σε διάφορους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία ή μουσεία, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ανοιχτή κοινότητα για όλους.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι το σχέδιο των νέων ερευνητών να δημιουργήσουν μια εφαρμογή πλοήγησης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης δεν άφησε ασυγκίνητη την Google, που τους προσέγγισε προκειμένου να τους εντάξει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για άτομα με αναπηρία. Οι σχετικές διαδικασίες διήρκεσαν έξι περίπου μήνες και η θετική απάντηση που έλαβαν από την google.org αποτέλεσε σημαντική στιγμή για την ομάδα και επιβράβευση, ταυτόχρονα, των προσπαθειών τους. Στο μεταξύ, ο πολλά υποσχόμενος Βολιώτης ερευνητής συνεχίζει με σταθερά βήματα την προσωπική πορεία εξέλιξης στο Λονδίνο, χωρίς να αποκλείει το μελλοντικό ενδεχόμενο επιστροφής στα πάτρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου