ΤΟΠΙΚΑ

Λατόμοι Συκής κατά δήμου Νοτίου Πηλίου για το κλείσιμο των λατομείων

λατόμοι-συκής-κατά-δήμου-νοτίου-πηλίο-110901

Καταγγέλλουν το Ν. Φορτούνα ότι οδηγεί τρία χωριά στο θάνατο

Το δικαίωμά τους να υπερασπιστούν την εργασία τους και να συνεχίσουν να τρέφουν με τη δουλειά τους τα παιδιά τους, εργαζόμενοι στα λατομεία της Συκής, τονίζουν οι λατόμοι της περιοχής, οι οποίοι όπως αναφέρουν, μένουν εκτός εργασίας με το κλείσιμο των λατομείων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στην καταγγελία τους στρέφονται προσωπικά κατά του δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Νικ. Φορτούνα, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Με λύπη μας διαπιστώνουμε πώς δώσατε και εσείς κ. Δήμαρχε του Νοτίου Πηλίου αγώνες μεγάλους και πολύμηνους για να κλείσετε (τα λατομεία) και να οδηγήσετε τα χωριά μας στον οικονομικό μαρασμό που αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλα τα επαγγέλματα και θα οδηγήσετε τρία χωριά στον πραγματικό θάνατο».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Λατόμων Συκής «Παλιομέλισσο» κ. Ζαχαρίας Κατσιντέλιας, τονίζει ότι οι λατόμοι που πλήττονται από την πολιτική της Δημοτικής Αρχής θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. «Αύριο είχαμε Δικαστήριο με το Δήμο και εμείς είπαμε να πάρουμε άδεια από τους Δικηγόρους που κάνουν αποχή για να γίνει το Δικαστήριο και από το Δήμο δεν δέχονται και το δικαστήριο θα αναβληθεί λόγω της αποχής». Στην καταγγελία τους αναφέρουν ακόμη ότι «μετά από μία παύση κάποιων μηνών υποτίθεται διαβούλευσης με το Δήμο Νοτίου Πηλίου καλούμαστε και πάλι να πάρουμε θέση και να απαντήσουμε για την δυσμενή θέση που βρίσκονται οι λατόμοι του Σωματείου μας ακόμη και σήμερα. Στο διάστημα αυτό μη έχοντας να αντιμετωπίσουμε μόνο τη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε ο Δήμος μας «ασφαλιστικά μέτρα εξόδου μας από το λατομικό μας χώρο» ήρθε στις 5-02-2016 απαγόρευση των εργασιών στα λατομεία από την επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος γιατί ο Δήμος ως μισθωτής όπως και όφειλε άφησε και έληξαν οι περιβαλλοντικές μελέτες και δεν προχώρησε εμπρόθεσμα στην ανανέωσή τους αφήνοντας τους λατόμους ουσιαστικά ξεκρέμαστους.

Η αδράνεια αυτή του Δήμου μήπως ήταν σκόπιμη και προσχεδιασμένη;

Αφού αρχικά αποτύχατε την διοικητική αποβολή των λατόμων ισχυριζόμενοι την προϋπόθεση δημιουργίας συνεταιρισμών, στραφήκατε δικαστικά εναντίον των λατόμων που έχουν νόμιμα συμβόλαια 40ετής ισχύς με τριετής ανανεώσεις και αρνηθήκατε κάθε προσπάθεια μας για ένταξη των λατόμων σε ρύθμιση χρέους των 100 δόσεων ώστε να προετοιμάσετε το έδαφος και να πετύχετε το σκοπό σας.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά αφήσατε εσκεμμένα να λήξουν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να φθάσετε πιο σίγουρα στο αποτέλεσμά σας και να κλείσετε τα λατομεία.

Εμείς οι απλοί λατόμοι από τις 5/02/2016 οφείλουμε να βγούμε έξω από το χώρο εργασίας μας για τις δικές σας παραλήψεις και λάθη. Ομως ποιος θα μας απαντήσει πώς θα ζήσουμε, πως θα πληρώσουμε τα χρέη μας, τα δάνεια που φορτωθήκαμε ,την εφορία ,το ΤΕΒΕ για να ανοίξουμε αυτά τα λατομεία αφού δεν υπήρχαν άλλοι πόροι ζωής στην περιοχή μας;

Η απαγόρευση της επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος δεν μιλά για παραλήψεις-παραβιάσεις των απλών λατόμων μιλά καθαρά για την παράληψη του Δήμου Νοτίου Πηλίου -του μισθωτή να ανανεώσει τις περιβαλλοντικές μελέτες ώστε τα λατομεία να λειτουργούν νόμιμα.

Εμείς σαν σωματείο δεν θα σταθούμε άπραγοι θα προσφύγουμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως ο νόμος ορίζει και θα κινηθούμε δικαστικά εναντίον του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κάποιοι πρόεδροι έδωσαν αγώνες για να ανοίξουν τα λατομεία αυτά ώστε να συνεχίσουν να έχουν ζωή τα χωριά μας και κάποιοι δήμαρχοι επίσης έδωσαν αγώνες για να τα διατηρήσουν ώστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Ομως με λύπη μας διαπιστώνουμε πώς δώσατε και εσείς κύριε Δήμαρχε του Νοτίου Πηλίου αγώνες μεγάλους και πολύμηνους για να τα κλείσετε και να οδηγήσετε τα χωριά μας στον οικονομικό μαρασμό που αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλα τα επαγγέλματα και θα οδηγήσετε τρία χωριά στον πραγματικό θάνατο.

Εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο να σας πούμε αλλά να σας δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου