ΤΟΠΙΚΑ

Στα κάγκελα οι έμποροι του Βόλου

στα-κάγκελα-οι-έμποροι-του-βόλου-112367

Μείον 30% ο τζίρος σε σχέση με το 2015 ~ Αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο

«Παγωμένη» είναι η κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου την τέταρτη εβδομάδα των εκπτώσεων με τους καταστηματάρχες να είναι στα κάγκελα, καθώς μετρούν σημαντικές απώλειες στο ταμείο τους που φτάνουν και το 30% σε σχέση με πέρυσι, αν και το 2015 ήταν μία χρονιά που «έφερε» τα capital controls και είχε και σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Το κλίμα στην αγορά είναι δυσμενές με τους εμπόρους να είναι μουδιασμένοι. Οι καταναλωτές είναι διστακτικοί και κουμπωμένοι, περιορίζονται σε έρευνα προϊόντων και προχωρούν δύσκολα σε αγορές. Ο Φεβρουάριος έχει την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και τα οικονομικά είναι ούτως ή άλλως δυσμενή.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι αγορές που γίνονται δεν φτάνουν για να ικανοποιήσουν το σύνολο του εμπορικού κόσμου. Οι τζίροι είναι μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι κατά 30%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνος Τσέλιος.

Το 2015, επισήμανε ο ίδιος, την ίδια εποχή είχε χιόνια, κρύο. «Σήμερα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, ώστε οι καταναλωτές να κάνουν τη βόλτα τους στην αγορά, ωστόσο δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, γίνεται μικρή έρευνα αγοράς» πρόσθεσε.

Ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για το αύριο. Οι υποχρεώσεις τρέχουν. Ο κ. Τσέλιος επισημαίνει ότι «η εμπορική αγορά βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Ολοι οι επαγγελματίες είναι σε ρυθμίσεις για τις οφειλές στην Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πάγια όπως τη ΔΕΗ». Οι επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν την υφιστάμενη κατάσταση στην οικονομική ανασφάλεια. «Διαμαρτύρονται στο Σύλλογο ότι δεν έχει δουλειά. Υπάρχει μείζον θέμα έλλειψης ρευστότητας. Τα πράγματα είναι οριακά. Είναι όλα στον αέρα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας εκτιμά ότι έχει προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να τεθούν τα θέματα που «καίνε» τον κλάδο, να προωθηθούν μέτρα για την ενίσχυση του εμπορίου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Πλέον το κράτος πρέπει να αποφασίσει ότι θέλει και να ενδιαφερθεί για την επιχειρηματικότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά ότι «τα εμπορικά καταστήματα δεν έχουν προμηθευτεί καν στο σύνολό τους τα τερματικά αν και ο εμπορικός κόσμος δεν είναι αντίθετος με τη χρήσης τους αλλά ζητάει την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η Γενική Συνέλευση το Μάρτιο οπότε και θα γίνει ο απολογισμός του 2015.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου