ΤΟΠΙΚΑ

«Απειλές χωρίς καν πλαίσιο» ~ Αντιδράσεις για τα πρόστιμα με τις κάρτες

απειλές-χωρίς-καν-πλαίσιο-αντιδράσ-112418

Ενώ έμποροι και βιοτέχνες περιμένουν ακόμη το νόμο για το ακατάσχετο των συναλλαγών

Με απειλές για πρόστιμα δεν μπορεί να βοηθηθεί ούτε η επιχειρηματικότητα, ούτε και η ανάπτυξη. Αυτό απαντούν σφόδρα ενοχλημένοι οι έμποροι και οι βιοτέχνες για τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή υψηλών προστίμων ακόμη και κλείσιμο των επιχειρήσεων για τους επαγγελματίες που αν και έχουν τερματικά, ωστόσο δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες. Η κυβέρνηση, επισημαίνουν, δεν έχει καν αποφασίσει για το καθεστώς των αγορών με πιστωτικές κάρτες, το αφορολόγητο των πληρωμών, τις προμήθειες των τραπεζών, αλλά απειλεί!

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Το κράτος για ακόμη μία φορά δείχνει ότι είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος Τσέλιος, επισημαίνοντας ότι «αν και πρώτοι οι έμποροι ζήτησαν να προμηθευτούν τα τερματικά και η ταμειακή τους μηχανή να συνδέεται με την Εφορία, ωστόσο ακόμη περιμένουμε το νόμο για το ακατάσχετο του λογαριασμού, αν και από την επιβολή των capital control μεσολάβησαν μήνες».

Αυτή τη στιγμή το 40% των εμπόρων βρίσκονται στο περιθώριο των συναλλαγών με κάρτες, επειδή υπάρχουν οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν να καλύψουν το κόστος των 300 ευρώ για να προμηθευτούν τα μηχανήματα, ενώ και η αναμονή για την προμήθεια των τερματικών είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς λόγω της πληθώρας των αιτημάτων φτάνει τους τρεις μήνες.

«Στον 7ο χρόνο της ύφεσης που τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται συνεχίζουμε να ακούμε καθημερινά απειλές για πρόστιμα. Ομως, αλλιώς βοηθιέται η επιχειρηματικότητα. Οι Τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση πήραν χρήματα για να κρατηθούν. Πρέπει και για τις επιχειρήσεις να μικρύνει το ποσοστό προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες. Στην Ευρώπη είναι 0,50%, ενώ στην Ελλάδα περίπου 1 – 1,20%. Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και στους επαγγελματοβιοτέχνες για τη ρύθμιση. «Η κυβέρνηση αντί να έχει απέναντί της συνεχώς τις επιχειρήσεις και να τις πυροβολεί στέλνοντάς τες σε άλλες χώρες του βόρειου τόξου για επαγγελματική δραστηριοποίηση καλό θα ήταν να κάνει μία πιο προσεκτική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των τριτοβάθμιων φορέων» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, Τρύφωνας Πλαστάρας.

«Πάγιο αίτημά μας αναφορικά με τις πληρωμές με κάρτες είναι να υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός, μείωση των υπέρογκων προμηθειών που υπάρχουν στην Ελλάδα έναντι της Ε.Ε., μείωση στο κόστος αγοράς των τερματικών μηχανημάτων προκειμένου η χρεωστική κάρτα να μην αποδειχτεί κόκκινη κάρτα για τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο ίδιος. Οι επαγγελματοβιοτέχνες δεν είναι αντίθετοι με το πλαστικό χρήμα. «Ωστόσο, δεν μπορεί να επέρχονται συνεχώς χρηματικές επιβολές εκβιαστικού χαρακτήρα τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε καν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι αδιανόητο να ξεκινάει κάθε συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα με την επιβολή προστίμων. Πρέπει να υπάρχει ζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και όχι να ξεκινάμε ανάποδα» συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου