ΤΟΠΙΚΑ

Πήραν φωτιά τα καύσιμα στο Βόλο

πήραν-φωτιά-τα-καύσιμα-στο-βόλο-851206

Από τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκίνησε η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή της βενζίνης, για να χτυπήσει κόκκινο χθες, πρώτη μέρα αναπροσαρμογής των τιμών μετά την ανακοίνωση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 8 λεπτά ανά λίτρο στην αμόλυβδη. Η μέση τιμή πώλησης στην Μαγνησία άγγιξε τα 1,4 ευρώ, προκαλώντας αντιδράσεις σε πολίτες και πρατηριούχους.
Από νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησαν ένα – ένα τα βενζινάδικα να προχωρούν σε αναπροσαρμογή των τιμών στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων οι καταναλωτές επιβαρύνουν την τσέπη τους κατά 11,5 – 12 λεπτά στη βενζίνη και 5-6 λεπτά στο πετρέλαιο περίπου, καθώς οι τιμές θα αυξηθούν, μιας και ο ΕΦΚ επιβαρύνεται και με ΦΠΑ και ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξάνεται από 19% σε 21%.
Στη Μαγνησία η μέση τιμή της αμόλυβδης κινήθηκε στα 1,4 ευρώ το λίτρο με την υψηλότερη τιμή ευτυχώς ακόμα να μη σημειώνει μεγάλες αποκλίσεις και να κυμαίνεται κοντά στα 1,44 ευρώ, ενώ η ελάχιστη τιμή που καταγράφηκε ήταν στα 1,38 ευρώ το λίτρο.
Οι πρώτες αυξήσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε πολίτες και επαγγελματίες, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μαγνησίας Άγγελος Τσαβές, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί πρατηριούχοι δηλώνουν ότι χθες ενόψει των αυξήσεων οι περισσότεροι πήγαν και φουλάρισαν τα ρεζερβουάρ τους.
Ήδη μέχρι σήμερα έχει μειωθεί η κίνηση στα πρατήρια σε ποσοστό κοντά στο 40% με τις αυξήσεις στις τιμές στα καύσιμα, καθιστώντας την κατάσταση για τους πρατηριούχους ακόμα δυσκολότερη. «Ήταν δύσκολα τα πράγματα μέχρι σήμερα, με πρατήρια καυσίμων να έχουν κλείσει μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, αλλά από ό,τι δείχνει η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται εξαιτίας των αναπροσαρμογών των τιμών θα επιβαρύνει την υπάρχουσα κατάσταση. Πάμε από το κακό στο χειρότερο», τόνισε ο κ. Τσαβές.
Όπως μας λέει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, «οι περισσότεροι από εκεί που έβαζαν 20 ευρώ, τώρα βάζουν 10 ευρώ και ελάχιστοι είναι εκείνοι που φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους. Ξέρετε πόσοι έρχονται και μετράνε τα ψιλά για να βάλουν έστω και πέντε ευρώ να έχουν να κινήσουν το αμάξι τους;» και προσθέτει ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που χθες, πρώτη μέρα αλλαγών στις τιμές, εξέφραζαν τα έντονα παράπονά τους στους πρατηριούχους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου