ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζουν πιο δυνατά τον αγώνα

συνεχίζουν-πιο-δυνατά-τον-αγώνα-113391

Συμβολικός αποκλεισμός της Εφορίας την Παρασκευή στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό – Δεκάλογος προτάσεων από ΟΕΒΕΜ

To κοινό μέτωπο εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, αγρότες, αλιείς και επαγγελματίες της εστίασης που συγκροτήθηκε ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό συνεχίζει τη δράση του. Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή προγραμματίζει αποκλεισμό της Εφορίας στις 9 το πρωί στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι δράσεις ενάντια στο ασφαλιστικό θα συνεχιστούν με συναυλίες αλλά και αποκλεισμούς και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, ενώ σε συντονισμό με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και με νέες 24ωρες απεργίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου δεν συμμετείχε εκπρόσωπος των επιστημονικών φορέων, γεγονός για το οποίο ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων. Τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, από την ΑΔΕΔΥ ο Δημ. Κουτσούκος όσο και από την ΟΕΒΕΜ ο Τρ. Πλαστάρας και από την εστίαση ο κ. Γιάννης Γρηγορίου υπογράμμισαν ότι δεν έχουν με κανέναν να χωρίσουν τίποτα και ότι το κάλεσμά τους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα είναι ανοιχτό προς όλους τους πολίτες, αλλά και τους επιστημονικούς φορείς με τους οποίους συμπορεύτηκαν στην απεργία και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία της 4ης του Φλεβάρη και ξεκαθάρισαν ότι το μέτωπο είναι κοινό χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς από την πλευρά τους.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι εκ παραδρομής από λάθος της ΟΕΒΕΜ δεν ειδοποιήθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΒΝ Κων. Τσέλιος και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κ. Κων. Ματσιόλης με τους οποίους εξαρχής υπήρχε συντονισμός δράσης, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Πλαστάρας, αυτό δεν έγινε εσκεμμένα και ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την παράλειψη.

Ο κ. Πλαστάρας σχολίασε εκ μέρους των συνδικαλιστικών φορέων και τα σχόλια εκ μέρους του ΠΑΜΕ περί αριθμητικής υπερβολής και συγκρίσεων ποια ήταν η μεγαλύτερη και ποια η μαζικότερη συγκέντρωση και εάν θα έπρεπε να συμπορεύονται εργαζόμενοι και εργοδότες, όπως επικρίνει το ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι «τέτοια επιχειρήματα είναι αστεία και ανούσια, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι και έσπευσε επίσης να σημειώσει ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες σε καμία περίπτωση δεν λογίζονται αφεντικά όπως θέλει να τους παρουσιάσει το ΠΑΜΕ αφού εργάζονται καθημερινά σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και πασχίσουν μαζί με τους εργαζόμενους για να παραμείνουν όλοι όρθιοι».

Η Συντονιστική Επιτροπή των συνδικαλιστικών φορέων, όπως ανακοινώθηκε επίσης, θα επιδιώξει συνάντηση με τους τοπικούς βουλευτές από τους οποίους θα ζητηθεί να πάρουν δημόσια και ανοιχτά θέση για το ασφαλιστικό, όπως και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό. Τέλος στη διάρκεια της συνέντευξης εκφράστηκε επίσης η στήριξη του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στην πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της η δημοτική αρχή Βόλου και το εξώδικο από τη δημοτική αρχή Αλμυρού.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Θαν. Παπαδημόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση και τόνισε το επίμαχο νομοσχέδιο διαλύει την κοινωνική ασφάλιση και προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ακόμη και εάν η κυβέρνηση επιλέξει να πάει πιο πίσω την ψήφιση του σχεδίου νόμου για να κάμψει το ηθικό των εργαζομένων.

Για νομοσχέδιο έκτρωμα που προκαλεί μειώσεις μέχρι και 30% στις συντάξεις στο Δημόσιο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος εκφράζοντας επίσης ικανοποίηση για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της προηγούμενης Πέμπτης.

Εκ μέρους των επαγγελματοβιοτεχνών ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας έδωσε στα ΜΜΕ τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, ενώ απευθυνόμενος σε όσους επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία της μαζικότητας της απεργίας στις 4 Φλεβάρη ανέφερε: «Επικρατεί πλέον μία νέα κουλτούρα στη συνδικαλιστική δράση. Οσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν να κάνουν πίσω».

Κάλεσμα προς όλους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με την ίδια μαζικότητα και αποφασιστικότητα απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της εστίασης Γιάννης Γρηγορίου ο οποίος επίσης διευκρίνισε ότι στην απεργία στο λιμάνι του Βόλου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ομιλητών ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ν. Χαυτούρας καθώς όπως εξήγησε προέκυψε θέμα με τους άλλους εκπροσώπους του υγειονομικού κόσμου.

Στην αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν μέχρι τέλους προκειμένου να ανατραπεί το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό που επίσης τους καίει αναφέρθηκαν εκ μέρους του μπλόκου των Μικροθηβών ο νέος αγρότης Βαγγέλης Χρισταντώνης και ο κ. Σπαθής και εκ μέρους των αλιέων ο κ. Χρ. Ξηραδάκης.

«Ο αγώνας μας είναι κοινός. Είμαστε όλοι στην ίδια αλυσίδα για αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούμε» τόνισε ο κ. Χρισταντώνης, ενώ ο Χρ. Ξηραδάκης υπογράμμισε ότι ασφαλιστικό και φορολογικό αποτελούν την ταφόπλακα για τον κλάδο του και επισήμανε ότι μέχρι τέλους οι αλιείς θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

Δεκάλογος προτάσεων από ΟΕΒΕΜ για ασφαλιστικό

Η ΟΕΒΕΜ στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που έχει ανοίξει για το ασφαλιστικό, παρουσίασε ένα δεκάλογο προτάσεων, όπως:

Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και νέες πηγές χρηματοδότησης, αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα, πάγωμα» των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη στα 40.000€.

Επίσης ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000€, και δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές, διεύρυνση, χωρίς προϋποθέσεις – αποκλεισμούς τεχνικής φύσης, των αποδεκτών του βοηθήματος ανεργίας, και άμεσο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ έτσι ώστε αφενός να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και αφετέρου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως προς τις παροχές και τις υπηρεσίες που προσφέρει, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους συνταξιούχους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου