ΤΟΠΙΚΑ

“Τσουνάμι” έμμεσων φόρων και επιβαρύνσεων

τσουνάμι-έμμεσων-φόρων-και-επιβαρ-851206

Αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α, “χαράτσι” στο ηλεκτρικό ρεύμα, περισσότερο φόρο στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα αλλά και νέους φόρους πολυτελείας φέρνει το νομοσχέδιο για την “προστασία της Εθνικής Οικονομίας”.
Αναλυτικά, η επέλαση στην έμμεση φορολογία, έχει ως εξής:
►Ο Φ.Π.Α
Τα περισσότερα προϊόντα, κατατάσσονταν μέχρι σήμερα στον συντελεστή 19% ο οποίος γίνεται 21%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις δύο ποσοστιαίων μονάδων σε όλα τα αγαθά, εκτός και αν οι επιχειρήσεις αποφασίσουν να απορροφήσουν ένα μέρος των ανατιμήσεων. Ο χαμηλός συντελεστής (4,5%) αυξάνεται στο 5%. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία. Στον συντελεστή του 9% που αλλάζει σε 10% ανήκουν τα περισσότερα τρόφιμα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα αλλά και τα περισσότερα τρόφιμα καθώς και οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Έτσι, στη βασική δαπάνη των νοικοκυριών (τρόφιμα, μεταφορές, ΔΕΚΟ) η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Αμετάβλητο θα παραμείνει το καθεστώς των νησιών.
►Ο φόρος στα καύσιμα
Ο ειδικός φόρος για την αμόλυβδη βενζίνη, αναπροσαρμόζεται στα 610 ευρώ ανά 1000 λίτρα (61 λεπτά ανά λίτρο) από 530 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα και 410 ευρώ που ήταν στις αρχές του χρόνου. Δηλαδή, προκύπτει επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο. Ωστόσο, στον ειδικό φόρο των καυσίμων επιβάλλεται και Φ.Π.Α ο οποίος πλέον θα υπολογίζεται με συντελεστή 21% από 19%. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση στην τιμή της αμόλυβδης, θα κυμανθεί περίπου στα 10 λεπτά ανά λίτρο. Αν ληφθεί υπόψη ότι η μέση πανελλαδική τιμή βρίσκεται ήδη στο 1,28 ευρώ, από αύριο, η μέση τιμή στα πρατήρια θα αναπροσαρμοστεί στα 1,38-1,4 ευρώ ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο ειδικός φόρος θα αναπροσαρμοστεί κατά τρία λεπτά ενώ ανά συνυπολογιστεί και ο ειδικός φόρος, η επιβάρυνση θα φτάσει στα 3,7 λεπτά. Η μηνιαία απώλεια εισοδήματος για έναν οδηγό που καταναλώνει 150 λίτρα βενζίνης σε μηνιαία βάση, φτάνει στα 15 ευρώ.
►Ο φόρος στα τσιγάρα
Αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων από το 63% στο 65%. Επίσης, αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στον καπνό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, η επιβάρυνση ανά πακέτο, θα ξεκινάει από τα 6 λεπτά για τα φθηνά πακέτα και θα φτάνει στα 15 λεπτά για τα ακριβά πακέτα. Να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση, είναι επιπρόσθετη σε αυτή που έχει ήδη γίνει και η οποία ακόμη δεν έχει περάσει στην λιανική.
►Ο φόρος στα ποτά
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ποτά, αναπροσαρμόζεται κατά 20%. Η επιβάρυνση ανά φιάλη -πρόσθετη και αυτή καθώς έχει προηγηθεί αναπροσαρμογή του φόρου, θα προκαλέσει ανατίμηση της τάξεως του 1,2 ευρώ ανά φιάλη. Στην τσικουδιά, η επιβάρυνση φτάνει στα 0,6 ευρώ ενώ για την μπύρα, η τιμή της λιανικής αναπροσαρμόζεται από 0,014 έως 0,027 ευρώ.
►Ο φόρος στο ρεύμα
Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, στην τιμή ενός μεγαβάτ για μη επιχειρηματική χρήση (δηλαδή και για οικιακή χρήση) επιβάλλεται φόρος 5 ευρώ (και 2,5 ευρώ για την επιχειρηματική χρήση). Αυτό σημαίνει ότι για κάθε κιλοβατώρα, η επιβάρυνση θα φτάνει στο μισό λεπτό του ευρώ. Έτσι, για ένα νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η επιβάρυνση θα φτάσει στα 10 ευρώ το τετράμηνο. Στην πραγματικότητα, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη λόγω και της αναπροσαρμογής του Φ.Π.Α για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το σχέδιο νόμου, αναφέρει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που διέπουν τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου