ΤΟΠΙΚΑ

Υπό… εξαφάνιση το εμβόλιο γρίπης στη Μαγνησία

υπό-εξαφάνιση-το-εμβόλιο-γρίπης-στη-μ-115329

Τεράστια η ζήτηση στα φαρμακεία της Μαγνησίας, ενώ ο ιός επιτίθεται

Από φαρμακείο σε φαρμακείο για αντιγριπικό εμβόλιο μεταβαίνουν το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες συμπολίτες αναζητώντας διαθεσιμότητα αντιικών φαρμάκων καθώς η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τα εμβόλια κατά της γρίπης σπανίζουν πλέον καθώς έχουν ξεμείνει και οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε το Νοσοκομείο διαθέτει αντιγριπικά εμβόλια.

«Εχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση και οι προμήθειες με αντιγριπικά εμβόλια είναι ελάχιστες», τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης.

«Το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα αντισώματα παρέχουν προστασία έναντι των ιών που είναι στο εμβόλιο και οι οδηγίες είναι να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί ακόμη και στην παρούσα περίοδο», επισημαίνει, ενώ οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης στάλθηκαν και στα σχολεία με τη σύσταση τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Στο μεταξύ, τα νεότερα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμάται ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 4/2016 (25-31 Ιανουαρίου 2016) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα Συγκεκριμένα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 484 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 239 (49,4%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης, και όλα ήταν τύπου Α. Από αυτά, τα 230 στελέχη υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm 4). Από την εβδομάδα 40/2015 μέχρι και την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 (ώρα 15:30), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 224 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 213 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 44 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 34 θάνατοι αφορούν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 10 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε καταστολή και σε σοβαρή κατάσταση τρεις ασθενείς με γρίπη ενώ σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου έχουν δοθεί οδηγίες για αυξημένα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης, για τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου