ΤΟΠΙΚΑ

Οι υδάτινοι πόροι στη Μαγνησία

οι-υδάτινοι-πόροι-στη-μαγνησία-851206

Σε συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα και πολιτικές παρέμβασης στο σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας και της διαχείρισης υδάτινων πόρων προσβλέπει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας από τη διημερίδα που προγραμματίζει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Στις προθέσεις της νομαρχιακής αρχής είναι η διημερίδα να αποτελέσει βήμα διευρυμένου διαλόγου μεταξύ επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
«Το θέμα της διαχείρισης υδάτινων πόρων ξεκίνησε πιεστικά με την παρέμβαση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου και με μέτρα που αφορούν το άμεσο μέλλον. Η διαχείριση των υδάτων, όμως, δεν πρέπει να εξεταστεί μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα», δήλωσε χθες ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής.
Ο κ. Μεργιαλής προήδρευσε σε σύσκεψη στο γραφείο του, για την προετοιμασία της ημερίδας, με τη συμμετοχή επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπροσώπων του ΓΕΩΤΕΕ, του ΙΘΙΑΓΕ και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων ΥΕΒ και Αγροτικής Ανάπτυξης Ζ. Κυρίτσης και Κ. Μωραϊτίδης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε η θεματολογία που θα απασχολήσει τις εργασίες της διημερίδας. Στόχος των διοργανωτών είναι να διεξαχθεί με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ ή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στοιχεία μελετών, αποτελέσματα ερευνών και παρεμβάσεις προηγούμενων χρόνων πρόκειται να κατατεθούν στη διάρκεια της ημερίδας από επιστήμονες-εισηγητές.
Απογραφικά στοιχεία υδάτινων πόρων και γεωγραφική τους κατανομή, διαχρονική πορεία των υπόγειων υδάτινων πόρων σε σχέση με τις κλιματολογικές παραμέτρους, καταλληλότητα συστημάτων άρδευσης και προβλήματα διαχείρισης αρδευτικού νερού, ρύπανση επιφανειακών υδάτων, υφαλμύρωση και ποιότητα πόσιμων υδάτων, απερήμωση και υποβάθμιση γεωργικών γαιών, θα αποτελέσουν μέρος της πλούσιας θεματολογίας της διημερίδας.
Από την ατζέντα των θεμάτων δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο εθνικός προγραμματισμός των αρδευτικών έργων, το σχέδιο δράσης ενόψει του Δ’ ΚΠΣ, η πορεία των μεγάλων αρδευτικών έργων, όπως του Αχελώου, αλλά και η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας.
Η δεύτερη ενότητα θα περιλαμβάνει θέματα που θα εξειδικεύουν τη σχέση του προβλήματα της λειψυδρίας με τις αγροτικές καλλιέργειες: αναδιάρθρωση καλλιεργειών ως μέτρο αντιμετώπισης της λειψυδρίας-προτεινόμενες καλλιέργειες για βιοκαύσιμα, μείωση αρδευόμενων εκτάσεων και στήριξη εισοδήματος αγροτών, διαχείριση αρδευτικού νερού στην παρούσα καλλιεργητική περίοδο με κατασταλτικά μέτρα περιορισμού χρήσης αρδευτικού νερού και πρακτικές εξοικονόμησης, αλλά και μεσοπρόθεσμα με προτεινόμενα έργα για μείωση των απωλειών και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
«Στόχος είναι να αναδειχθεί το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του, να αναλυθεί από κάθε παράμετρο, να προταθούν μέτρα αντιμετώπισής του και όλες οι πλευρές, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες», δήλωσε ο κ. Μεργιαλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου