ΤΟΠΙΚΑ

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα

κλιμάκωση-κινητοποιήσεων-από-τα-συνδ-851206

Αμεση ήταν η αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων στις αποφάσεις της κυβέρνησης για περικοπή ύψους 30% στον 13ο μισθό, 30% στον 14ο μισθό και 12% στα επιδόματα. Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, ενώ ήδη έχει ληφθεί απόφαση για απεργία στις 16 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη ΝΕΤ, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού χαρακτήρισε «τραγικά τα μέτρα» και σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι μισθοί στην Ελλάδα».
Η κ. Σπανού ξεκαθάρισε ότι απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις, η ΑΔΕΔΥ μπορεί μόνο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.
Κοινωνικά άδικα
και μονομερή τα μέτρα
Για υποταγή στους «καρχαρίες» των αγορών και των Βρυξελλών κατηγορεί η ΓΣΕΕ την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα κοινωνικά άδικα και μονομερή.
Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της κρίσης καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι λέει το Συνδικάτο, προεξοφλεί ότι τα νέα μέτρα οδηγούν την οικονομία σε βαθιά ύφεση και κοινωνικές συγκρούσεις, και προαναγγέλλει απεργίες μέσα στον Μάρτιο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, «για μία ακόμη φορά τα κορόιδα πληρώνουν».
«Οι πρακτικές μας θα είναι το βάρος να το επωμιστούν αυτοί που πλούτισαν» υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση των παραγωγικών φορέων με το πρωθυπουργό.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ: «Οι καρχαρίες των αγορών και των πολιτικών προϊσταμένων τους στην ΕΕ πήραν με τα κυβερνητικά μέτρα κυριολεκτικά ΣΑΡΚΑ από τη μισθωτή εργασία και την πραγματική οικονομία. Τα δημοσιοοικονομικά προβλήματα της χώρας και τα αδιέξοδα της κρίσης καλούνται για μια ακόμα φορά να τα φορτωθούν οι απλοί άνθρωποι του μόχθου για να ικανοποιηθούν οι νεοφιλελεύθεροι των Βρυξελλών και οι κερδοσκόποι των αγορών».
»Τα μέτρα είναι προφανώς άδικα, μονομερή και η αποτελεσματικότητα τους θα κριθεί τους προσεχείς μήνες, καθώς πέραν των αγορών, των κερδοσκόπων και των αρπαχτικών υπάρχει η πραγματική αγορά, η οποία οδεύει σε βαθιά ύφεση και σε έκρηξη της Ανεργίας. Κανένα μέτρο δεν επιβαρύνει όλους αυτούς που χρόνια τώρα θησαυρίζουν, φοροκλέπτουν, φοροδιαφεύγουν και υπαγορεύουν πολιτικές, που έφεραν την χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε ένταση των κοινωνικών αντιθέσεων και αντιδράσεων και σε διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας».
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των Οργανώσεων της, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών Αττικής στις 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας.
Το ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί αύριο σε πανεργατική απεργία, ενώ καταγγέλλει τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συναντώνται με τον πρωθυπουργό την ώρα που εκείνος ανακοινώνει μέτρα «σε βάρος της εργατικής τάξης, σφαγιάζοντας τα δικαιώματά της», και καλεί σε αγώνα και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του.
Συγκέντρωση συνταξιούχων
Ενταση υπήρξε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ηρώδου Αττικού, όταν ομάδα συνταξιούχων συγκεντρώθηκε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι συνταξιούχοι, που διαμαρτύρονται για το «πάγωμα» των συντάξεών τους, πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση στην πλ. Κοτζιά και εν συνεχεία έκαναν πορεία.
Ομάδα συνταξιούχων κατάφερε να φθάσει έως το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρισκόταν μια διμοιρία των ΜΑΤ. Η αστυνομία εμπόδισε τους συνταξιούχους, που πίεζαν να προχωρήσουν, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου