ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος διάλυσης της εργολαβίας στο Μαυρομάτι

κίνδυνος-διάλυσης-της-εργολαβίας-στο-851206

Ενός κακού μύρια έπονται, δήλωνε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας αναφερόμενος στο μετέωρο ως προς την ολοκλήρωσή του έργο του φράγματος Μαυρομάτι. Ο κίνδυνος διάλυσης της εργολαβίας είναι πλέον ορατός.
Ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγ. Διβάρης, στη διημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο σαββατοκύριακο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Νεοχώρι Καρδίτσας, επιβεβαίωσε τη δυσκολία στην αναζήτηση του τρόπου χρηματοδότησης για τη συνέχιση της κατασκευής του φράγματος Μαυρομάτι, που παραμένει απενταγμένο εδώ και ένα χρόνο.
Στην ίδια ημερίδα τονίστηκε ότι τόσο το πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής», όσο και τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ επανεξετάζονται και θα κατατεθούν αναθεωρημένα, μέχρι το τέλος Μαρτίου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είναι φανερό ότι η απένταξη του φράγματος Μαυρομάτι, από τον τ. Περιφερειάρχη κ. Γκούπα, χωρίς να έχει προηγουμένως διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου, ήταν μια άστοχη ενέργεια που υπαγορεύθηκε από λόγους εντελώς άσχετους με την ορθή διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έγκαιρα διαμαρτυρήθηκε για την ενέργεια αυτή, αλλά κατηγορήθηκε ότι αντιπολιτεύονταν την τότε κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη.
«Κρίνουμε ωστόσο αδιανόητο –πρόσθεσε- για ένα σύγχρονο Κράτος δικαίου να τιμωρείται η Νομαρχία Μαγνησίας, η οποία ανέλαβε να κατασκευάσει για λογαριασμό του κεντρικού κράτους ένα έργο οφειλόμενο στους κατοίκους της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Συντασσόμαστε με τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γερακούδη για να ενταχθεί το έργο στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», διορθώνοντας έτσι τα σφάλματα και τις αστοχίες του προκατόχου της.
Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΝΑΜ χρηματοδότησε από δικούς της πόρους το έργο με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 700.000 ευρώ. Αν το θέμα δεν λυθεί άμεσα με τη διασφάλιση της ένταξης του έργου στο «Α. Μπαλτατζής» ή στο ΠΕΠ, η Νομαρχία είναι υποχρεωμένη για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές της έναντι των αναδόχων να προχωρήσει στη διάλυση της εργολαβίας.
Αναλώσαμε πολύ χρόνο τα τρία χρόνια της θητείας μας και δαπανήσαμε σημαντικά ποσά του Νομαρχιακού προϋπολογισμού, που έφτασαν τα 4,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διορθώσουμε αστοχίες και να διευθετήσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος. Πλέον έφτασε η ώρα να πούμε «φτάνει πια».
Η ΝΑΜ δεν μπορεί σε βάρος της δικής της αποστολής να συνεχίσει να «πληρώνει τα σπασμένα» της κακής διαχείρισης της κεντρικής διοίκησης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου