ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμονή για έκδοση νέου ομολόγου

σε-αναμονή-για-έκδοση-νέου-ομολόγου-851206

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου, με την οποία το Δημόσιο θα αναζητήσει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου.

Στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν «σιγήν ιχθύος», καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο χρόνος της -κοινοπρακτικής- έκδοσης.
Μιλώντας στο Bloomberg, την Τρίτη, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π.Χριστοδούλου είπε ότι η Ελλάδα «δεν βιάζεται» να πωλήσει ομολόγα και θα το κάνει αυτό όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι περισσότερο «ευνοϊκές».
«Δεν σχεδιάζουμε να βγούμε στην αγορά σύντομα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγούμε. Θα πάμε στην αγορά όταν οι συνθήκες είναι περισσότερο ευνοϊκές για το καλό του Ελληνικού Δημοσίου και των επενδυτών μας» τόνισε.
Η δημοπρασία αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα και αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, την ερχόμενη Παρασκευή.
Δεν αποκλείεται, πάντως, το ενδεχόμενο να γίνει αυτή την εβδομάδα αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων από τον κ. Παπανδρέου, την Τετάρτη.
Οι διεθνείς αγορές δείχνουν να προεξοφλούν ότι τόσο στη συγκεκριμένη δημοπρασία όσο και στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου (όπου το Δημόσιο θα αναζητήσει σχεδόν 22 δισ. ευρώ) θα φανεί έμπρακτα η κοινοτική στήριξη, μέσω της κάλυψης -τμήματος- της προσφοράς, κυρίως από γερμανικές και γαλλικές κρατικές τράπεζες, σε πολύ χαμηλότερο επιτόκιο απ αυτό που πληρώνει τώρα το Δημόσιο για να δανειστεί.
Εάν η έκδοση δεν πραγματοποιηθεί με λογικό κόστος, τότε πλέον η ΕΕ θα αναλάβει τις ευθύνες της αναγκαζόμενη να αποσαφηνίσει τι εννοεί ως βοήθεια και αφού προηγουμένως κάτι τέτοιο θα ζητηθεί και επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση.
Το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς είναι κοντά στο 6,20% και το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχωρεί, την Τρίτη, κατά 19 μονάδες, στις 297 μονάδες βάσης, χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Στα τέλη Ιανουαρίου, το επιτόκιο είχε εκτοξευθεί στο 7,15% (και το spread στις 405 μονάδες βάσης).
To κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών υποχωρεί στα 310.000 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το CMA DataVision. Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει πτώση στις 310 μονάδες βάσης, από 344,6 στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Δευτέρα.
Εφόσον, όπως αναμένεται, υπάρχει κάλυψη της προσφοράς από τον γαλλογερμανικό άξονα, το επιτόκιο του 10ετούς θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα), την ίδια ώρα που η αγορά ζητεί 7% (υψηλότερο επίπεδο από το 1998) για να αγοράσει ελληνικό χρέος.
Θεσμικοί επενδυτές, όπως η εταιρεία Kokusai Asset Management Co, που αποτελεί το μεγαλύτερο fund ομολόγων στην Ασία, αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όταν υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της δημοπρασίας του 5ετούς ομολόγου (ύψους 8 δισ. ευρώ), καθώς η τιμή τους σημείωσε μεγάλη πτώση από την επομένη της έκδοσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου