ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση για την πλάκα προς τιμήν του Asa Jennings

πρόταση-για-την-πλάκα-προς-τιμήν-του-asa-jennings-120166

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βόλου, Γ. Μουλά, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» προτείνει η αναθηματική πλάκα προς τιμήν του Asa Jennings, ο οποίος έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες, κατά τη μικρασιατική καταστροφή, να τοποθετηθεί στη Νέα Ιωνία και συγκεκριμένα στην πλατεία Ευαγγελίστριας, ως το κατεξοχήν σημείο αναφοράς των προσφύγων της περιοχής.

«Πιστεύουμε, πως ο καταλληλότερος τόπος για την τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας στη μνήμη του σπουδαίου αυτού ανθρώπου είναι η Νέα Ιωνία και, ειδικότερα, ο χώρος της ανακαινισμένης πλατείας Ευαγγελίστριας, η οποία εξάλλου αποτελεί και το κατεξοχήν σημείο αναφοράς των προσφύγων της περιοχής μας. Στην πλατεία Ευαγγελίστριας, άλλωστε, είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να πραγματοποιείται και ο ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων «Μνήμες Προσφύγων», με τη συμμετοχή όλων των προσφυγικών σωματείων της πόλης μας», αναφέρεται στην επιστολή.

Στην πλατεία του Δημαρχείου Βόλου η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων

Απάντηση Γ. Μουλά στην πρόταση της Επιλογής Ευθύνης για την τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας προς τιμή του Asa Jennings στην Πλ. Ευαγγελίστριας

Απάντηση στην «Επιλογή Ευθύνης», που προτείνει η αναθηματική πλάκα προς τιμήν του Asa Jennings, να τοποθετηθεί στην Πλατεία Ευαγγελιστρίας, δίνει ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Γιώργος Μουλάς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ολοι μας αντιλαμβανόμαστε την βαρύτητα της εκδήλωσης προς τιμή του Asa Jennings, που θα λάβει χώρα την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στο Δημαρχείο Βόλου. Ο άνθρωπος, που μυθιστορηματικό τρόπο διέσωσε 300.000 πρόσφυγες στην Σμύρνη το 1922, ευρίσκεται σήμερα στην λήθη των περισσοτέρων Ελλήνων. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι είμαστε αχάριστοι σαν λαός, ίσως όμως τα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος δεν έδωσαν την ευκαιρία στους παλαιότερους να αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές, με αποτέλεσμα η ιστορία της διάσωσης να ξεχαστεί.

Ο Βόλος υπήρξε ένα από τα λιμάνια υποδοχής των προσφύγων εκ των οποίων 11.500 εγκαταστάθηκαν εδώ. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας έλκουν την καταγωγή τους από κάποιον από τους παππούδες τους από την Μικρά Ασία. Βολιώτες με μικρασιατική καταγωγή ευρίσκονται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Όσο για την τοποθέτηση της πλάκας στο πλατεία Ρήγα Φεραίου στο Δημαρχείο, θα σας αναφέρω τα παρακάτω. Σε πολλούς συμπολίτες μας, όπως και σε εμένα, η πρώτη σκέψη ήταν η τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας του Asa Jennings να γίνει στην πλατεία της Ευαγγελίστριας. Για ιστορικούς λόγους θα αναφέρω, εξ όσων γνωρίζω, ότι η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην νέα τους πατρίδα ήταν ο χώρος της πλατείας όπου ευρίσκεται το Δημαρχείο. Εκεί, στήσανε τα πρώτα τους νοικοκυριά, κατατρεγμένοι, μέχρι να δοθεί η έκταση του Ξηροκάμπου και να δημιουργηθεί η Νέα Ιωνία έπειτα από δύο χρόνια. Το σημείο αυτό, όπου τοποθετήθηκε η αναθηματική πλάκα, είναι σημείο ιστορικό, το οποίο έχει σχεδόν ξεχαστεί.

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις μνήμης, ιδιαίτερα για τον Κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου «Κιλκίς» Ι. Θεοφανίδη, που χωρίς αυτόν ο AsaJennings δεν θα επιτύγχανε τον σκοπό του. Αυτές οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Νέα Ιωνία υπό την αιγίδα των μικρασιατικών σωματείων και του Δήμου Βόλου.

Στην προσεχή εκδήλωση θα παραστούν ο εγγονός κ. RogerJennings, oοποίος θα ομιλήσει για τα γεγονότα, και θα φέρει σχετικά ενθύμια του παππού του. Θα παραστούν και μέλη της οικογένειας Θεοφανίδη. Επίσης, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκδήλωση άνθρωποι και φορείς από όλη την Ελλάδα, με την πρόθεση να παρευρεθούν.

Η διάσωση και εγκατάσταση των μικρασιατών στο Βόλο είναι σημαντικό γεγονός. Αν οι εποχές ήταν καλύτερες οικονομικά, ένα λαμπρό μνημείο στην ίδια περίοπτη θέση θα έπρεπε να αναγερθεί. Πιθανόν στο μέλλον αυτό να υλοποιηθεί αλλά θα χρειαστεί να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα και να γίνει επιλογή του καλυτέρου μετά από διαγωνισμό.

Εμείς οι βολιώτες, πρώτοι από όλους στην Ελλάδα, ξεκινάμε αυτή την πρωτοβουλία αποκατάστασης της μνήμης του γενναίου αυτού σωτήρα των 300.000 ελλήνων, ελπίζοντας να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις όπου οι μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν.

Φυσικά, εκείνοι, που θα πρέπει να τον τιμήσουν εξ ίσου είναι οι συμπατριώτες του Αμερικανοί, διότι τέτοιο σπουδαίο γεγονός διάσωσης δεν αναφέρεται στην σύγχρονη ιστορία του εικοστού αιώνα. Θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για αυτόν τον μεγάλο συμπατριώτη τους.

Ελπίζω η ηρωική πράξη αυτού του ανθρώπου να μείνει ανεξίτηλη στη ιστορία τουλάχιστον της δικής μας πόλης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου