ΤΟΠΙΚΑ

Λαοθάλασσα διαδηλωτών στο Βόλο

λαοθάλασσα-διαδηλωτών-στο-βόλο-122455

20.000 εργαζόμενοι, αγρότες, έμποροι και επαγγελματίες, βιοτέχνες, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, αλιείς, συνταξιούχοι και άνεργοι «βούλιαξαν» το λιμάνι

Σε απεργιακό κλοιό από θαλάσσης και στεριάς την Πέμπτη ο Βόλος. Εντυπωσιακή για τα χρονικά της πόλης η κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό. Ενας πανεργατικός και πανεπαγγελματικός ξεσηκωμός που τα είχε όλα. Από άλογα, τρακτέρ, φορτηγά, εσκαπτικά μηχανήματα μέχρι… και νεκροφόρα στη στεριά φυσικά, διότι από τη θάλασσα τα καΐκια είχαν δημιουργήσει το δικό τους κλοιό διαμαρτυρίας με τους αλιείες να έχουν αναρτήσει στα κατάρτια τους πανό διαμαρτυρίας ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι δρόμοι της πόλης ήταν έρημοι, η εμπορική αγορά νεκρή, η εστίαση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων επίσης κατέβασε ρολά. Από κάθε γωνιά των δρόμων, έβλεπε κανείς να ξεχύνονται στους κεντρικούς δρόμους, άνθρωποι κάθε ηλικίας και από διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες και κλάδους.

Τα αλλεπάλληλα κορναρίσματα από τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα, φορτηγά, ταξί και δίκυκλα έσκιζαν τον αέρα, σμίγοντας μαζί με τα συνθήματα και τα τραγούδια από το δίσκο του Θωμά Μπακαλάκου που ακούγονταν από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την πόλη, ξεσηκώνοντας ακόμη και τους πιο διστακτικούς να σηκωθούν όρθιοι και να συμπορευτούν με τους πολλούς που βγήκαν στο δρόμο της διαμαρτυρίας.

Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα κατακλύστηκαν από τους απεργούς. Στο λιμάνι του Βόλου όπου ήταν προκαθορισμένο το ραντεβού ΕΚΒ- ΑΔΕΔΥ και όλων των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και των αγροτών, η κεντρική συγκέντρωση μετατράπηκε σε «λαοθάλασσα», εξίσου πολύ μεγάλη και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου. Ο Βόλος, παρέλυσε κυριολεκτικά εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας ενάντια στο ασφαλιστικό. Περίπου 20.000 απεργοί- διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές των δύο συγκεντρώσεων,διατράνωσαν την καθολική αντίθεσή τους στο νέο ασφαλιστικό που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση. Στο λιμάνι του Βόλου όπου ήταν προκαθορισμένο το ραντεβού ΕΚΒ- ΑΔΕΔΥ και όλων των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και των αγροτών, η κεντρική συγκέντρωση μετατράπηκε σε «λαοθάλασσα» καθώς ήταν πρωτόγνωρη σε όγκο και πυκνότητα. Ο δρόμος ήταν κλειστός από το ύψος της οδού Ιάσονος με Κ. Καρτάληόπου είχαν παραταχθεί ιππείς πάνω σε άλογα, εκσκαπτικά μηχανήματα, φορτηγά, τρακτέρ, ταξί, αγροτικά Ι.Χ. και μία νεκροφόρα, με μαύρες σημαίες. Με μηχανοκίνητη πορεία έφτασαν κορνάροντας στο λιμάνι εκατοντάδες αγρότες του Πηλίου που «ενώθηκαν» στην οδό Αργοναυτών με τους συναδέλφους τους από το μπλόκο των Μικροθηβών που έφταναν με αγροτικά και τρακτέρ.

Την ίδια ώρα αλιείς με τα καΐκια τους είχαν αποκλείσει το λιμάνι διά θαλάσσης κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους με τις κροτίδες που πέταξαν. Από το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι και την αρχή της οδού Ιάσονος, η οδός Αργοναυτών είχε κατακλυστεί από απεργούς. Ενα «ποτάμι» διαδηλωτών, που όμοιό του ο Βόλος δεν έχει δει τα τελευταία χρόνια. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε επαγγελματικού κλάδου ήταν εκεί για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις δυσμενείς συνέπειες που προκαλεί η κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό. Ηταν δε τόση η ορμή του κόσμου που μετά τις ομιλίες δεν αποχώρησε κανείς. Ολοι μαζί, ανά επαγγελματικός κλάδος, οι απεργοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Τρακτέρ με μαύρες σημαίες, αγροτικά Ι.Χ., ταξί και μηχανάκια, εκσκαφείς και ιππείς πάνω σε άλογα προπορεύονταν της μεγάλης πορείας. Ακολουθούσαν τα μπλοκ με πανό και πλακάτ με εργάτες του ιδιωτικού τομέα, δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, περιπτερούχους,που ξεκίνησαν συντεταγμένα από το λιμάνι του Βόλου, συνέχισαν στην οδό Ιάσονος μέχρι το Πανεπιστήμιο και από εκεί στην οδό Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως, Ιωλκού με κατάληξη στο λιμάνι του Βόλου, αργά το μεσημέρι.

Η καθολική συμμετοχή των απεργών στην πορεία είχε ως αποτέλεσμα να νεκρώσει η πόλη. Η εμπορική αγορά ήταν ερμητικά κλειστή, όπως και κάθε επαγγελματική γωνιά. Περίπτερα με κατεβασμένα ρολά, φούρνοι, καφενεία και καφέ επίσης κλειστά, οι τράπεζες με κλειστές πόρτες.

Να αποσυρθεί τώρα το προσχέδιο, η απαίτηση στο κοινό ψήφισμα των απεργών

Στο ψήφισμα που διάβασε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Φιλ. Κωνσταντινίδης, ενέκριναν στη κινητοποίηση μέλη κλάδων ελευθέρων επαγγελματιών Μαγνησίας, δημόσιοι υπάλληλοι, εργατοϋπάλληλοι, επιστήμονες, αγρότες, αλιείς, ένστολοι – σώματα ασφαλείας, δημοσιογράφοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, πολίτες Ν. Μαγνησίας και επιδόθηκε στην αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη που επίσης ήταν στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής: «Απορρίπτουμε ομόφωνα, κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό – φορολογικό που είδε το «φως» της δημοσιότητας».

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ομόθυμη απαίτηση των διαδηλωτών να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο

Στη κεντρική συγκέντρωση στο λιμάνι, από το βήμα της εξέδρας που είχε στηθεί μπροστά από την είσοδο του λιμανιού στο Βόλο ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτώμενος «τι άλλο περιμένει να ακόμη να δει για να συνειδητοποιήσει ότι σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία;».

Χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό «νομοθετικό έκτρωμα» και συνεχίζοντας τόνισε: «Για μας, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό. Το αντίθετο. Θεωρούμε αυτήν την κακοδιαχείριση και την καταλήστευση στα Ταμεία ως το πρώτο βήμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου για τη σταδιακή απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της αντικατάστασής του από μια «Κοινωνική Ασφάλιση» επί …πληρωμή! Σας το ξαναλέμε, λοιπόν, για να το εμπεδώσετε: Τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιό σας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και ασφαλιστική εξόντωση τους εργαζόμενους».

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος της εργασίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο δρόμο διεκδικώντας ανθρώπινη κοινωνική ασφάλιση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης, χαιρετίζοντας εκ μέρους των επιστημονικών φορέων τη συγκέντρωση υπογράμμισε: «Αυτό το περιβόητο προσχέδιο έκανε κι ένα απρόσμενο καλό. Σήκωσε τους Ελληνες από τον καναπέ. Τους έβγαλε στους δρόμους.

Και οι Ελληνες από τους δρόμους στέλνουν το δικό τους μήνυμα: Στους δανειστές, που επιβάλλουν τις αποφάσεις. Στην κυβέρνηση. Στην αντιπολίτευση: Οι Ελληνες λένε όχι στη δωδέκατη μείωση των συντάξεων. Οχι στην υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οχι στο κλείσιμο γραφείων και επιχειρήσεων».

Εκ μέρους της ΟΕΒΕΜ ο πρόεδρος Τρύφων Πλαστάρας υπογράμμισε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες δεν αντέχουν άλλο και ότι τα λουκέτα θα διπλασιαστούν εάν ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό. Στο ίδιο ύφος και ο πρόεδρος της εστίασης Γιάννης Γρηγορίου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας που έχει ως αποτέλεσμα οι δανειστές να επιβάλλουν τα μέτρα που απαιτούν κάθε φορά, ενώ εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ο πρόεδρος Αρ. Μπασδάνης κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι οδηγεί την κοινωνία σε παράλυση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αφανισμό καθώς καθημερινά, όπως κατήγγειλε, πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα.

Επαγρύπνηση προκειμένου να μην ψηφιστούν ασφαλιστικό και φορολογικό ζήτησε ο Γρ. Μαντάς καλώντας και εκείνος με τη σειρά του τους επαγγελματίες να δυναμώσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις που θα έχουν συνέχεια. Ακόμη ο Ζήσης Ντελόπουλος εκ μέρους του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών κάλεσε τους απεργούς σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ ο Θαν. Μούτος από τους συνταξιούχους ΤΕΑΠΕΤ αποδοκίμασε την επιλογή της κυβέρνησης να κατεβάσει ένα τέτοιο, όπως είπε, προσχέδιο νόμου που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση. Καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους απεργούς οι εκπρόσωποι των αγροτών που χαιρέτησαν τη συγκέντρωση. «Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στον αφανισμό. Ζητάμε διάλογο από μηδενική βάση γιατί τα προβλήματά μας είναι πολλά. Θέλουμε να ζήσουμε και να καλλιεργήσουμε τη γη μας και όχι να γίνουμε εργάτες στα χωράφια μας» τόνισε ο Δημήτρης Λουφόπουλος από το μπλόκο των Μικροθηβών.

«Ολοι μαζί ενωμένοι πρέπει να διεκδικήσουμε να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση. Αντιστεκόμαστε στα μέτρα που μας στραγγαλίζουν. Ολοι μαζί ενωμένοι» σημείωσε από την πλευρά του ο Βάγιος Κομνηνός από το μπλόκο των αγροτών του Πηλίου.

Μισθωτοί, αγρότες, επαγγελματίες ένωσαν τη φωνή τους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους

Ο σύλλογος των Γραφείων Τελετών έκανε επίσης αισθητή την παρουσία του στη χθεσινή πορεία

Τα καΐκια απέκλεισαν το λιμάνι διά θαλάσσης από νωρίς το πρωί

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου