ΤΟΠΙΚΑ

Καρκίνος από το παθητικό κάπνισμα ~ Έρευνες του καθ. Τριχόπουλου

καρκίνος-από-το-παθητικό-κάπνισμα-έρε-122600

Υπογράμμισε ο καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης στην εκδήλωση των Φίλων του Νοσοκομείου

Το έργο, η προσωπικότητα και η επιστημονική προσφορά του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλου, αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης των «Φίλων του Νοσοκομείου», στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίστηκαν οι ολέθριες επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Παρκ, με ομιλητή τον καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο του κορυφαίου επιστήμονα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε ότι «είναι μεγάλη τιμή η αναφορά σε έναν επιστήμονα και άνθρωπο που παραμένει αθάνατος μέσα από το έργο του.

Η πρώτη δημοσίευση του καθηγητή Τριχόπουλου για το παθητικό κάπνισμα, η οποία ανάγεται στο 1981, άλλαξε τη ροή της ιατρικής σε διεθνές επίπεδο» όπως σημείωσε ο ίδιος. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Τριχόπουλος μελέτησε 51 γυναίκες στις οποίες διαγνώστηκε καρκίνος του πνεύμονα και διαπιστώθηκε ότι οι σύζυγοί τους ήταν καπνιστές.

«Επομένως, ήταν η πρώτη δημοσίευση που έδειξε τις αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος» όπως επεσήμανε ο ομιλητής της εκδήλωσης. Παράλληλα, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι το σύνολο του ερευνητικού έργου του αείμνηστου καθηγητή Τριχόπουλου, το οποίο επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στη μεσογειακή διατροφή, άλλαξε την πορεία της επιστήμης διεθνώς. Η πρόεδρος των «Φίλων του Νοσοκομείου» Γεωργία Σταγάκη, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι το μήνυμα που εξάγεται μέσα από το έργο του εθελοντικού Σωματείου, αποτυπώνεται στη φράση ότι «ο εθελοντισμός και η προσφορά στο συνάνθρωπο όπως εξελίσσεται, είναι αναγκαία και δημιουργεί αισθήματα που δεν περιγράφονται αν δεν τα ζήσεις».

Οι Φίλοι του Νοσοκομείου συνδράμουν με την ίδια πάντα ζέση το Αχιλλοπούλειο, στο οποίο θα προσφέρουν σεντόνια και μαξιλαροθήκες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα βασικός στόχος παραμένει η λειτουργία του ξενώνα, το συντομότερο δυνατόν.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου