ΤΟΠΙΚΑ

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Χιλή

σεισμός-88-ρίχτερ-συγκλόνισε-τη-χιλή-851206

Τουλάχιστον 78 είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Χιλής, οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή, προκάλεσε τσουνάμι και πανικόβαλε χιλιάδες ανθρώπους σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εντμούντο Περές Γιόμα και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές, ο σεισμός έγινε αισθητός στις 03:34 τοπική ώρα και το επίκεντρο εντοπίσθηκε 63 χιλιόμετρα δυτικά της μικρής πόλης Καουκένες, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σαντιάγο.
«Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Τεμούκο, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκληθεί ζημιές σε κτήρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.
Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.
Στο Σαντιάγο προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.
Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. «Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων», ανέφερε η Μπασελέτ.
Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές της Χιλής, του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Ανταρκτικής, αλλά και για τη γαλλική Πολυνησία και την Ιαπωνία.
Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.
Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.
Ισχυρή μετασεισμική δόνηση έγινε αισθητή πριν από λίγα λεπτά στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια στην πόλη Κουρίκο.
Το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους. Από τον σεισμό αυτό είχε προκληθεί τσουνάμι που έφτασε μέχρι τα Νησιά του Πάσχα, τη Χαβάη, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων.

Απειλή τσουνάμι
Οι αμερικανικές αρχές επέκτειναν σήμερα την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού.
Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την «πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες» κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε δυο κοντινά νησιά.
Με τσουνάμι απειλείται και το Νησί του Πάσχα δήλωσε η πρόεδρος Μπασελέτ και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές του νησιού εκκενώνονται.
Η Χιλιανή πρόεδρος τόνισε επίσης ότι δυο πλοία, δυο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος αποστέλλονται στο νησί Ρόμπινσον Κρουζοέ, στ΄ανοικτά του Σαντιάγο, το οποίο καλύφθηκε από ένα τεράστιο κύμα μετά τον ισχυρό σεισμό.
Το τσουνάμι μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις ακτές όλων των νησιών της Χαβάης, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού.
«Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους. Ολες οι ακτές κινδυνεύουν», προστίθεται στην ανακοίνωση του κέντρου αυτού.
Εκτιμάται ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει τη Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας).Σύμφωνα με αξιωματούχους του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι, κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου