ΤΟΠΙΚΑ

Σκάνδαλο στο ΙΚΑ Αλμυρού

σκάνδαλο-στο-ικα-αλμυρού-851206

Βιομηχανία τρίπλεξ στον Αλμυρό… Διακινούνται συνταγές ακόμη και για νεαρά παιδιά 20 χρονών και το ΙΚΑ… πληρώνει!!! Βάσει των συνταγών που γράφονται κάθε μήνα με μαθηματική ακρίβεια… ο μισός πληθυσμός του Αλμυρού έπρεπε να είναι ανενεργός εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα ιατρών που φέρονται ως άμεσα εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τη διενέργεια ελέγχου επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το Τμήμα Πειθαρχικού της Διοίκησης του ΙΚΑ στην Αθήνα.

Μία σοβαρότατη καταγγελία έφτασε στα χέρια των αρμοδίων ελεγκτών του Τμήματος Πειθαρχικού του ΙΚΑ στην Αθήνα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Αν και ανώνυμη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι διέβλεψαν αμέσως τη σοβαρότητά της καθώς μιλούσε με ονόματα και συγκεκριμένα στοιχεία για τη «βιομηχανία» που έχει στηθεί.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει στη διάθεσή του και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, εδώ και αρκετό διάστημα παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση στην συνταγογράφηση triplex και μάλιστα στα ίδια άτομα που «υποβάλλονται, υποτίθεται, στην ίδια εξέταση δύο και τρεις φορές ο καθένας». Ο καταγγέλλων μάλιστα υποστηρίζει ότι ουσιαστικά μερικές από αυτές τις εξετάσεις εκτελούνται πραγματικά, και για τις υπόλοιπες οι ασφαλισμένοι αγοράζουν παπούτσια και κάλτσες από συγκεκριμένο μαγαζί με ιατρικά είδη στην περιοχή.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι ακόμη και σε 20χρονα παιδιά έχουν γραφτεί τέτοια παραπεμπτικά, όπως επίσης και σε ορισμένους υπαλλήλους του ΙΚΑ Αλμυρού για να πάρουν με το ανάλογο ποσό διάφορα ιατρικά είδη.

«Η καταγγελία έχει φτάσει πράγματι στο Τμήμα μας και θα γίνει η έρευνα που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Γιαννακοπούλου από το Τμήμα Πειθαρχικού του ΙΚΑ στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη υπάλληλος βέβαια δεν αποκάλυψε αν ο έλεγχος αυτός θα έχει τη μορφή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, επεσήμανε ωστόσο ότι πολύ σύντομα θα ριχθεί άπλετο φώς στο όλο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα ιατρών που φέρονται ως άμεσα εμπλεκόμενοι σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Ο συνηθέστερος τρόπος να πετύχει ένας γιατρός να τον επισκέπτεται συχνά ο ασθενής του είναι η πρόκληση φόβου και πανικού σε κλινικά υγιείς ανθρώπους με μικρά έως ελάχιστα προβλήματα. Υπάρχει μάλιστα μια λίστα από υπαρκτά ή και πολλές φορές ανύπαρκτα προβλήματα, τα οποία γίνονται αιτία άνευ λόγου ταλαιπωρίας πολλών ατόμων. Οι «ασθενείς» οδηγούνται σε ένα ατέρμονο κύκλο εξετάσεων από πολλές ειδικότητες, με αποτέλεσμα έντονο στρες και άδειασμα των ασφαλιστικών ταμείων» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος του ΙΚΑ από το Βόλο, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να μπει ένας φραγμός κάποια στιγμή σε αυτή την ανεξέλεγκτη βιομηχανία παραπεμπτικών.

Λεηλασία…

H λεηλασία των Tαμείων μέσα από παρόμοιες υποθέσεις σαν αυτή στις οποίες πρωταγωνιστούν συνήθως γιατροί, επαγγελματίες αλλά και υπάλληλοι, έχει ως αποτέλεσα να χάνονται κάθε χρόνο δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Aυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως το ένα τρίτο των δαπανών στους κλάδους Yγείας είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Eίναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία πενταετία οι δαπάνες των κλάδων Yγείας αυξήθηκαν κατά 78,5%.
Aπό ελέγχους που έχουν γίνει προκύπτει η χορήγηση φαρμάκων ή ιατρικού εξοπλισμού σε ανύπαρκτους ασθενείς ή ακόμη και σε υγιείς ασφαλισμένους, ώστε να βγάλουν χρήματα κάποιοι επιτήδειοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι δεν γνώριζαν τίποτα για το κόλπο που είχε στηθεί πίσω από την πλάτη τους.
Οι μεγαλύτερες πληγές του κλάδου Υγείας περιλαμβάνουν, πολλές εξετάσεις χρεωμένες σε ένα άτομο και χορήγηση φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται από την κατάσταση υγείας του ασφαλισμένου. Πλαστογραφίες σε συνταγές και παραπεμπτικά με άλλα στοιχεία στο απόκομμα και άλλα στο στέλεχος του βιβλιαρίου, όπως επίσης εξετάσεις που δεν γίνονται σε γνώση του ιατρού και του εργαστηρίου και ίσως και του ασφαλισμένου. Ωστόσο αυτές οι εξετάσεις αναγράφονται στο παραπεμπτικό και πληρώνονται από τα Tαμεία.
Επίσης παρατηρείται διασύνδεση ιατρών και κατεύθυνση των ασθενών σε συγκεκριμένα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, χρέωση στα Tαμεία από ιδιωτικές κλινικές αλλά και από ορισμένα κρατικά νοσοκομεία ημερών νοσηλείας περισσότερων των πραγματικών για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, καθώς επίσης και παραπομπή των ασθενών από ιατρούς σε νοσοκομεία, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για ακριβές εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές κ.ά.)
Τέλος παραμένει πληγή η επιλεκτική προτίμηση ορισμένων ιατρών στα φάρμακα και στα αντίστοιχα σκευάσματα συγκεκριμένων εταιριών και ο δανεισμός βιβλιαρίων ασφαλισμένων σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.
.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου