ΤΟΠΙΚΑ

Διπλωματικό πόκερ ΗΠΑ Γερμανίας

διπλωματικό-πόκερ-ηπα-γερμανίας-851206

Στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός έπειτα από πρόσκληση της καγκελαρίου

Στο Βερολίνο θα βρεθεί στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έπειτα από πρόσκληση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, εν μέσω του δυσμενούς κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις που πυροδότησαν γερμανικά δημοσιεύματα με αφορμή την οικονομική κρίση.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού στη Γερμανία ήρθε μία μόλις ημέρα μετά την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, στις 9 Μαρτίου, η οποία ερμηνεύτηκε ως κίνηση πολιτικής στήριξης της Ουάσινγκτον στην Αθήνα.
Πιθανότατα, πριν από τις δύο βαρύνουσας σημασίας επισκέψεις, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και το αναμενόμενο πρόσθετο πακέτο μέτρων, το οποίο θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα μετά τον κύκλο επαφών που θα έχει στην Αθήνα ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Θα ανταποκριθούμε σε αυτά που ζητάει η ΕΕ με όποιο κόστος και πόνο, αλλά με πιο δίκαιο τρόπο» δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός.«Το δίλημμα σήμερα είναι ένα. Θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει, ή θα αντιδράσουμε; Θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους να μας πνίξουν, ή θα πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια; Θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο των εξελίξεων, ή θα μετατρέψουμε την επώδυνη κρίση σε ευκαιρία αναγέννησης;», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις, οι δύο πλευρές επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους.
Μετά και την έντονη, δημόσια αντίδραση του Θόδωρου Πάγκαλου στο προσβλητικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, με την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έθεσε εμμέσως θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, ο πρωθυπουργός έκλεισε τη σχετική συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται επί του παρόντος τέτοιο θέμα, χωρίς όμως η Ελλάδα να παραιτείται των αξιώσεών της.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έδωσε ο πρωθυπουργός τόνισε την Παρασκευή ότι «δεν παραιτούμαστε των αξιώσεών μας, αλλά δεν παρασυρόμαστε από την προβοκάτσια ενός εντύπου». Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι διαφωνεί με τις σημαίες ευκαιρίας, καθώς υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας.
Την ίδια ώρα γερμανικά δημοσιεύματα αντιδρούν στην επίθεση κατά της Ελλάδας. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνει λόγο για «μια συζήτηση με αυξανόμενο παραλογισμό», ενώ η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στο επίμαχο δημοσίευμα του Focus, κάνει λόγο για «φτηνές γενικεύσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».
Πριν από την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, στη Γερμανία μεταβαίνει το σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής σε «ειδική αποστολή» να μην καλλιεργηθεί περαιτέρω το «πολεμικό» κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
Πάντως, οι αντιδράσεις για το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus συνεχίζονται αμείωτες. Το ΙΝΚΑ κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων, ενώ επιστολή διαμαρτυρίας στη σύνταξη του περιοδικού απέστειλε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.
Ο πρόεδρος της Deutch Bank
Στο μεταξύ στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Deutch Bank Τζόζεφ Ακερμαν, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο.
Η έλευση του Γερμανού τραπεζίτη θεωρείται ξεχωριστή στις παρούσες συνθήκες και κατά μία εκδοχή βρίσκεται σε συνεννόηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο ρόλος του είναι καθαρά διαμεσολαβητικός. Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι ήλθε στη χώρα μας για να διαπραγματευτεί και να οριστικοποιήσει τους όρους της βοήθειας που θα λάβουμε για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.
Η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Deutch Bank, πάντως, γίνεται εν μέσω πληροφοριών ότι οι γερμανικές τράπεζες θα αποφύγουν τις νέες επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς φαίνεται ότι φοβούνται νέες απώλειες όσο η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται από την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά τις ανακοινώσεις της Eurohypo Hypo Real Estate ότι δεν θα συμμετάσχει στον επόμενο γύρο εκδόσεων ελληνικών ομολόγων, η Deutsche Postbank είπε επίσης ότι δεν θα επενδύσει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα. Η Deutsche Bank φέρεται επίσης ότι θα συνεχίσει να βοηθά την κυβέρνηση στις πωλήσεις (δημοπρασίες) ομολόγων, ωστόσο δεν θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.
Με τη φράση «ουδέν σχόλιον», απάντησε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, στις ερωτήσεις εάν θα υπάρξει στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών ομολόγων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη Βουλή.

Ο κ. Ακερμαν είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επειδή αγαπά τη χώρα και τον ωραίο καιρό της, ανέφερε ότι συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ότι είχε την τιμή να γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο είχε «πολύ επικοδομητικό διάλογο για την παγκόσμια κατάσταση».

Ωστόσο οι φήμες για το περιεχόμενο του χαρτοφύλακα του Ακερμαν οργιάζουν με κάποιους να μιλούν για δάνειο που φτάνει τα 15 δισ. ευρώ.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες.
«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχει θέμα δανείου 15 δισ. από την Deutsche Bank στην Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου