ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βραβείο καινοτομίας στη θάλασσα – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΙΑ

βραβείο-καινοτομίας-στη-θάλασσα-παν-128167

Επιβράβευση μιας εμπνευσμένης ιδέας είναι το βραβείο καινοτομίας το οποίο απέσπασε πρόσφατα η ομάδα Hopwave που απαρτίζεται από φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων Πανεπιστημίων. Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν η μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού θαλάσσιας επιχειρηματικότητας BlueGrowth II, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, κατακτώντας ζηλευτή πρωτιά εν μέσω αρκετών συμμετοχών, χάρη στην καινοτόμα πλατφόρμα που δημιούργησαν.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή καινοτομία, προσφέρει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους τουρίστες και σε κάθε ενδιαφερόμενο να κλείσει on line εισιτήριο προκειμένου να ταξιδέψει με μικρά πλοία, εμπορικά ή τουριστικά, που πραγματοποιούν δρομολόγια ανάμεσα στα νησιά, χαρτογραφώντας ουσιαστικά τα νησιά και όσα τα περιβάλλουν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και βραβεύτηκαν οι πέντε από τους εννέα συνολικά φιναλίστ, με την ομάδα Hopwave να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού στο πεδίο των καινοτόμων ιδεών.

Η ομάδα αποτελείται από δύο μηχανικούς λογισμικού, τους Γιώργο Πιλπιλίδη και Γιώργο Σιάτρα, και έναν οικονομολόγο, το Βασίλη Αρκομάνη, ο οποίος κατάγεται, εκ μητρός, από τη Γλώσσα Σκοπέλου, όπου ζουν οι γονείς του Νίκος Αρκομάνης και Αθηνά Ντάκη.

Το βραβευμένο πρόγραμμα hopwave είναι ένα εργαλείο στα χέρια του ταξιδιώτη, με το οποίο μπορεί να βρει online πληροφορίες για όλους τους δυνατούς τρόπους μετακίνησης μέσω θαλάσσης, όπως τουριστικά σκάφη αναψυχής, ferry boats, καταμαράν, πλοία, ακόμη και υδροπλάνα, να κινηθεί ανάμεσα στα νησιά και να ανακαλύψει ταυτόχρονα τις ομορφιές των προορισμών γύρω από το νησί που βρίσκεται, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα των διακοπών του.

«Το hopwave είναι μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που έρχεται αυτό το καλοκαίρι για να μας ταξιδέψει με εναλλακτικούς τρόπους. H αναμονή στα λιμάνια για το επόμενο πλοίο γραμμής γίνεται παρελθόν, γιατί το hopwave έρχεται να μας γνωρίσει ένα νέο τρόπο διακοπών και να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε καινούργιους προορισμούς στα νησιά της Ελλάδας» εξηγεί ο Βασίλης Αρκομάνης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οπως αναφέρει επίσης ο ίδιος «η συγκεκριμένη εφαρμογή δίνει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να κάνει κράτηση εισιτηρίων σε όλα τα μικρά μεταφορικά και εκδρομικά καράβια που θα τον ταξιδέψουν σε μυστικούς προορισμούς στο ίδιο το νησί». Ουσιαστικά, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει περιηγήσεις στα γύρω νησιά, αποφεύγοντας την αναμονή του επόμενου πλοίου της γραμμής, χωρίς να χρειαστεί ξανά να περιμένει το επόμενο πλοίο γραμμής, ούτε να διανυκτερεύσει στο ίδιο νησί μια μέρα παραπάνω, εάν δεν υπάρχει πλοίο.

Η εμπνευσμένη ιδέα της διαδικτυακής χαρτογράφησης των μικρών νησιών και όσων τα περιβάλλουν, λύνει το πρόβλημα της εύκολης μετάβασης των τουριστών αλλά και των γηγενών από το ένα νησί στο άλλο, δεδομένου ότι υπάρχει ανά πάσα στιγμή ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των δρομολογίων, κάνοντας εύκολα on line κράτηση στο εισιτήριο.

Νέες προοπτικές

Η ομάδα δημιουργήθηκε επί της ουσίας τον περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο του επιχειρηματικού διαγωνισμού Get CruiseInn. Φοιτητές από όλα Πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μίνι κρουαζιέρα, με αφετηρία τον Πειραιά, προκειμένου να εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η θαλάσσια οικονομία και να βρουν λύσεις.

«Από την εμπειρία που έχω ως κάτοικος νησιού και τα άλλα δύο μέλη της ομάδας από την εμπειρία των διακοπών στα νησιά, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ή μια εφαρμογή που μπορεί να αξιοποιηθεί από τα μικρά τουριστικά καραβάκια και να συνδεθεί με μια βιώσιμη ανάπτυξη» επισημαίνει ο Βασίλης Αρκομάνης.

Η πρωτιά που απέσπασε η παραπάνω καινοτόμα εφαρμογή, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τα μέλη της ομάδας, ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος «είχαμε πιστέψει στην εργασία μας, στις δυνάμεις μας, στα ξενύχτια που απαιτήθηκαν για να υλοποιηθεί αυτή η εφαρμογή και συνεπώς ήταν μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση για όλους μας το αποτέλεσμα».

Η εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί σε όλα τα ελληνικά νησιά, έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά στην Κω, για διάστημα είκοσι ημερών με στοχευμένο αριθμό τουριστών και ιδιοκτητών μικρών καραβιών, ενώ στις προθέσεις των εμπνευστών της, είναι να επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα ελληνικά νησιά, φθάνοντας μέχρι το εξωτερικό.

Η εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί σε όλα τα ελληνικά νησιά και ο τουρίστας θα μπορεί να κλείσει εισιτήριο ακόμη και με το καραβάκι που αναχωρεί σε 30 λεπτά, για να επισκεφτεί ένα νησί. «Το καράβι μπορεί να προσφέρει την υπηρεσία της περιήγησης γύρω από το νησί και άλλες δραστηριότητες, όπως κατάδυση. Σε μελλοντικό επίπεδο στοχεύουμε να κλείσουμε συνεργασίες με τις μεγάλες ακτοπλοϊκές γραμμές ώστε να μπορούν να κλείνουν στη στιγμή απευθείας τα εισιτήριά τους οι τουρίστες» εξηγεί ο Βασίλης Αρκομάνης, τονίζοντας παράλληλα ότι με αυτή την πλατφόρμα έχουν πρόσβαση και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, ώστε να κατευθύνουν πιο οργανωμένα τους τουρίστες στον προορισμό της επιλογής τους.

Στις Βόρειες Σποράδες

Τα μέλη της ομάδας ήδη βρίσκονται σε επαφή με ιδιόκτητες μικρών καραβιών σε κομβικά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος και η Σαντορίνη, με στόχο να παρέχουν περισσοτέρους προορισμούς στον ταξιδιώτη. Στο μεταξύ, θα πραγματοποιηθούν άμεσα επαφές και με τους δημάρχους Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, προκειμένου να γίνει γνωστό το πρόγραμμα και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Οι προοπτικές εφαρμογής της συγκεκριμένης πλατφόρμας στα νησιά, θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, την κίνηση μεταξύ των νησιών, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε νησιού.

«Η καταγωγή μου από τη Σκόπελο με βοήθησε να συνειδητοποιήσω το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη δικτύωσης ενός σταθερού δικτύου μεταφοράς στα νησιά, διότι η Σκόπελος δεν έχει τόσες πολλές ακτοπλοϊκές συνδέσεις» επισημαίνει ο φοιτητής από τη Γλώσσα, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι «η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει μικρότερα και περισσότερο απομονωμένα νησιά».

Παράλληλα αποτελεί μια έμμεση πρόταση συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών και νησιών, διότι «στις Σποράδες υπάρχουν 30 περίπου τουριστικά καραβάκια, τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα. Αν συνεργαστούν, θα προκύψουν πολύ μεγάλα οφέλη για όλους. Τα νησιά δεν έχουν αποκτήσει ακόμη τη δική τους ταυτότητα, ενώ πρέπει να δημιουργήσουν τη δική τους αγορά», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος για το οικονομικό σκέλος της προσπάθειας.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η ομάδα συνεργάζεται με τον επιχειρηματικό επιταχυντή Orange Grove, ενώ έχοντας κερδίσει την πρώτη θέση στο διαγωνισμό θαλάσσιας επιχειρηματικότητας BlueGrowth II, συνεργάζεται με τη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων Aephoria και τη Sony Mobile Hellas.

Τα μέλη της ομάδας προωθούν δυναμικά την εμπνευσμένη τους ιδέα, έχοντας ως στόχο να ενισχύσουν την κινητικότητα μεταξύ των νησιών, να κάνουν προσβάσιμα τα απομονωμένα νησιά, να οργανώσουν τον τρόπο κρατήσεων και αγοράς εισιτηρίων για τους ανεξάρτητους ταξιδιώτες, αλλά και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο δίκτυο μετακίνησης σε Αιγαίο και Ιόνιο.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το προφίλ της ομάδας που σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση

O 26χρονος Γιώργος Πιλπιλίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο 23χρονος Γιώργος Σιάτρας, είναι τελειόφοιτος Μηχανικός Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ο 22χρονος Βασίλης Αρκομάνης τελειόφοιτος, αντίστοιχα, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι Γιώργος Πιλπιλίδης και Γιώργος Σιάτρας έχουν αναλάβει το τεχνικό κομμάτι και είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και ανάπτυξη της εφαρμογής τόσο σε mobile όσο και σε web μορφή, ενώ ο Βασίλης Αρκομάνης ασχολείται, αντίστοιχα, με τη μελέτη και την ανάλυση της βιωσιμότητας, τη διαχείριση και την ανάπτυξη των startup επιχειρήσεων στον ελληνικό χώρο.

«Είμαστε μια ομάδα που ολοκληρωνόσαστε, ο καθένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο και αναπτύσσουμε το πλάνο μας, έχοντας ως βάση την Αθήνα», όπως αναφέρει ο Βασίλης Αρκομάνης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για τους νέους επιχειρηματίες να αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της περιοχής μας και της χώρας γενικότερα, αντί να φεύγουν στο εξωτερικό, προς αναζήτηση επαγγελματικής εξέλιξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου