ΤΟΠΙΚΑ

Πρόκειται για στήριξη ή για παζάρι συμφερόντων;

πρόκειται-για-στήριξη-ή-για-παζάρι-συμ-851206

Δύο επίσημες προσκλήσεις μέσα σε ένα 24ωρο προς τον Γ. Παπανδρέου για επίσκεψη σε δύο ισχυρότατες πρωτεύουσες είναι οπωσδήποτε πολιτικές κινήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της σύνθεσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Με την οικονομία της να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, τα νέα αυστηρά μέτρα επί θύραις να απειλούν με έκρηξη κοινωνικών αντιδράσεων και με τη θέση της στην Ε.Ε. να είναι στη χειρότερη θέση από ποτέ, τέτοιες προσκλήσεις από τον Ομπάμα για την Ουάσιγκτον και από τη Μέρκελ για τη Γερμανία, θα μπορούσαν να ήταν αποδείξεις ισχυρής πολιτικής στήριξης. Αν, βέβαια, δεν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω.
Κατ’ αρχάς, είναι οι μέρες των επισκέψεων και επίσημων συζητήσεων που μας πονηρεύουν. Στις 5 Μαρτίου με τη Μέρκελ και στις 9 Μαρτίου με τον Ομπάμα. Μία βδομάδα πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις από την Κομισιόν, αλλά και πριν η Ελλάδα επιλέξει τι ακριβώς θα κάνει για την οικονομία της: Εφαρμογή των αυστηρών μέτρων (που αυτά λίγο πολύ δεν θα τα αποφύγουμε) και επιλογή του δανειστή μας. Που, όποιος και να είναι, θα αποκομίσει και μεγάλα οικονομικά κέρδη από τα επιτόκια, αλλά και θα βάλει γερό πολιτικό πόδι για τις επόμενες επιλογές των στρατιωτικών μας εξοπλισμών.
Είναι λογικό, από τη μια ο Ομπάμα να θέλει να πλασάρει ως «σωτήρα της ελληνικής οικονομίας» το ΔΝΤ, με τα δάνεια των δικών του όρων και την πεποίθηση ότι υποχρεωτικά μετά θα ακολουθήσει η παραγγελία πολλών δις για τους εξολισμούς. Από την άλλη η Μέρκελ, που μας έστειλε ήδη και τον κεντρικό της τραπεζίτη να διαπραγματευτεί τους όρους κάποιου πιθανού δανείου, θέλει αφ’ ενός να κρατήσει εκτός Ευρώπης τους Αμερικανούς και το δολάριο που απειλεί το ευρώ και αφ’ετέρου να επιβάλλει τους δικούς της όρους (για τα μέτρα, τους εξοπλισμούς μας κ.λ.π.) ως ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Γι αυτό, μόλις έμαθε για την πρόσκληση του Ομπάμα έσπευσε αμέσως να καλέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό σε συνάντηση λίγες μέρες νωρίτερα.
Δεν μας αγάπησαν ξαφνικά, ούτε από αποδιοπομπαίοι τράγοι γίναμε καλά παιδιά. Το συμφέρον τους κοιτάζουν και οι δύο. Ετοιμοι να επιβάλλουν τους όρους τους τώρα που μας βρήκαν στην ανάγκη τους. Ισως γι αυτό να είναι μια ευκαιρία, να κοιτάξουμε κι εμείς το δικό μας. Για κάποιους δικούς μας όρους, όσο και αν αυτό ακούγεται παράλογο στην κατάσταση την οποία βρισκόμαστε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου