ΤΟΠΙΚΑ

«Φουγάρα» οι Βολιώτες μαθητές

φουγάρα-οι-βολιώτες-μαθητές-851206

Το 24,6 % των μαθητών ηλικίας 14 – 17 ετών καπνίζει καθημερινά, στάσιμα παραμένουν την τελευταία πενταετία τα ποσοστά των νέων 18-34 ετών, ενώ το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών στο Δήμο Βόλου είναι 42,2 % με μεγαλύτερο αυτό των αντρών (52,3%) σε σχέση με το αντίστοιχο των γυναικών 32,8%. Συγκριτικά με το 1997 το ποσοστό συστηματικών καπνιστών αυξήθηκε σημαντικά (περίπου 4%). Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά των δύο φύλων.
Η πλειοψηφία των Βολιωτών ανήκει στη κατηγορία «υπέρβαροι» (43,4%), ενώ το 41,9% φαίνεται να έχει φυσιολογικό βάρος. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο την εβδομάδα πολύ πιο συχνά αλκοολούχα ποτά απ΄ ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως λιποβαρείς και φυσιολογικοί.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που έκανε ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου (ΔΟΥΚ) με σκοπό να διαμορφωθεί η ταυτότητα υγείας της πόλης, πάνω στην οποία θα βασιστεί το Σχέδιο Υγείας του Βόλου, μία έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο του Βόλου.
Ως προς τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν σε καθημερινή βάση, το 29% των αντρών και το 11,60% των γυναικών δήλωσαν ότι καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο την ημέρα. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά μικρότερα από τα αντίστοιχα του 1997, ενώ υπάρχει αύξηση του ποσοστού των ατόμων που καπνίζουν μέχρι ένα πακέτο. Συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά σε επίπεδο Ελλάδος στο Δήμο Βόλου παρουσιάζεται σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών που κάνουν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα.
Στην ίδια έρευνα του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου αναφέρεται ότι το 53,2 % των ατόμων που έχουν διακόψει το κάπνισμα δήλωσαν ότι αποφάσισαν μόνοι τους να το κόψουν για προληπτικούς λόγους και το 31,5% ότι προχώρησε σε αυτό μετά από τη συμβουλή κάποιου επαγγελματία υγείας λόγω διάγνωσης προβλημάτων υγείας. Η ηλικία επίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα, φαίνεται πως επηρεάζει τη συνήθεια του καπνίσματος. Τα άτομα μικρότερης ηλικίας απαντούν ότι καπνίζουν περιστασιακά, τα άτομα μέσης ηλικίας ότι καπνίζουν συστηματικά, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι διέκοψαν. Τέλος το επίπεδο εισοδήματος σχετίζεται με τη συνήθεια του καπνίσματος. Όσο μικρότερο είναι το οικογενειακό εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των καπνιστών και αντίστροφα.
Κατανάλωση αλκοόλ
Τα στοιχεία της έρευνας του ΔΟΥΚ που ολοκληρώθηκε το 2009 εμφανίζουν μέση κατανάλωση αλκοολούχων ποστών περίπου έξι φορές την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι το στοιχείο αυτό αφορά στη συχνότητα κατανάλωσης και όχι την ποσότητα. Η μέση τιμή εβδομαδιαίας κατανάλωσης είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες (7,73 φορές) απ΄ ότι για τους άντρες (4,28 φορές). Το συγκεκριμένο στοιχείο είχε εντοπιστεί και στην προηγούμενη έρευνα του ΔΟΥΚ (1997). Επίσης εμφανίζεται αύξηση της συχνότητας εβδομαδιαίας κατανάλωσης αλκοόλ όσο αυξάνεται και η ηλικία.
Ιδιαίτερα σημαντική, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα του ΔΟΥΚ, είναι η συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ με το δείκτη μάζας του σώματος. Πιο συγκεκριμένα οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο την εβδομάδα πολύ πιο συχνά αλκοολούχα ποτά απ΄ ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως λιποβαρείς και φυσιολογικοί.
Διατροφικές συνήθειες
Οι διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία και ενεργητικότητά του. Λιγότερο σοβαρές ασθένειες, όπως η δυσκοιλιότητα , η τερηδόνα αλλά και πιο σοβαρές όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης έχουν τις ρίζες τους σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, που αποκτώνται κυρίως στην παιδική ηλικία και συνοδεύουν το άτομο σε όλη του τη ζωή
Πρωινό γεύμα
Το γεγονός ότι το πρωινό γεύμα θεωρείται το βασικό γεύμα της ημέρας φαίνεται ότι επιβεβαιώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα του ΔΟΥΚ. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα το 39,4% δηλώνει πως τρώει πλήρες πρωινό γεύμα, το 26% ότι τρώει κάτι, ενώ το 34,7% ότι πίνει μόνο καφέ. Είναι ιδιαίτερα εμφανής η σημαντική αύξηση το ποσοστό των ατόμων που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο γεύμα συγκριτικά με τα στοιχεία της προηγούμενης έρευνας που έκανε ο ΔΟΥΚ το 1997.
Κατανάλωση τροφών
Οι Βολιώτες καταναλώνουν κρέας περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, σαλάτες 7 φορές και φρούτα 6 φορές. Η κατανάλωση ελαιολάδου είναι αρκετά υψηλή (δέκα γεύματα την εβδομάδα), κάτι που ισχύει και για τα δημητριακά – ψωμί και τα γαλακτομικά.
Ωστόσο καταγράφεται πολύ υψηλή μέση τιμή κατανάλωσης αυγών (9 φορές εβδομαδιαίως) αναψυκτικών (8 φορές) και πατάτας (περίπου 4 φορές). Τα αυγά, σημειώνουν οι συντάκτες της Ταυτότητας Υγείας του Βόλου, αποτελούν τροφή υψηλής βιολογικής αξίας αλλά η ιδανική αναλογία κατανάλωσής τους εβδομαδιαίως θα πρέπει να είναι τέσσερα με πέντε για παιδιά και εφήβους και δύο με τρία για τους ενήλικες. Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών, κυρίως των ανθρακούχων και εκείνων που περιέχουν ζάχαρη επηρεάζουν σημαντικά το σωματικό βάρος αλλά και την υγεία των δοντιών. Τέλος σχετικά με την κατανάλωση της πατάτας προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μην ξεπερνά τις τρεις μικρομερίδες την εβδομάδα (μία μικρομερίδα = 100 γραμμάρια πατάτες).
Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν το Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο υπολογισμός του συγκεκριμένου δείκτη κατά τη διάρκεια της έρευνας κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των Βολιωτών ανήκει στην κατηγορία «υπέρβαροι» ( 43,4%), ενώ το 41,9% φαίνεται να έχει φυσιολογικό βάρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 13% χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκο με μικρότερο ή μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας. Σε σχέση με το φύλο, οι γυναίκες χαρακτηρίζονται σε ποσοστό 50% ως φυσιολογικές και σε ποσοστό 34,7% ως υπέρβαρες, ενώ οι άντρες κατά 53,3% ως υπέρβαροι και κατά 34,3% ως φυσιολογικοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου