ΤΟΠΙΚΑ

Για «ξεχρέωμα γραμματίων στη Χρυσή Αυγή»

για-ξεχρέωμα-γραμματίων-στη-χρυσή-αυ-130048

Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή η Επιλογή Ευθύνης – Δεν δέχθηκε την έκδοση ψηφίσματος για το Ολοκαύτωμα

«Για ξεχρέωμα γραμματίων στη Χρυσή Αυγή και προσπάθεια διαφύλαξης της συνοχής στην παραπαίουσα, πια, ομάδα πλειοψηφίας», κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος (ο κ. Α. Παπατόλιας απουσίαζε δικαιολογημένα από τη συνεδρίαση), καταγγέλλοντας την άρνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κ. Γ. Μουλά, για την έκδοση ψηφίσματος για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

«Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε, επειδή, στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην Πολωνία, αποκαλύπτοντας τις φρικαλεότητες των ναζί.

Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου συνέπιπτε με τη διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η παράταξή μας θεώρησε ηθικό και πολιτικό χρέος του Δημοτικού Συμβουλίου, αφενός να τιμήσει τα εκατομμύρια Εβραίων, μεταξύ αυτών και δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έπεσαν τραγικά θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, και αφετέρου να καταγγείλει απερίφραστα κάθε ενδεχόμενο αναβίωσης του ναζιστικού φαινομένου. Για το λόγο αυτό εισηγήθηκε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Ο Πρόεδρος, όμως, κ. Μουλάς, κρυπτόμενος πίσω από δήθεν «τυπικούς» λόγους, αρνήθηκε τη συζήτηση για την έκδοση του ψηφίσματος. Είναι προφανές ότι ο κ. Μουλάς χρησιμοποίησε ως πρόφαση το δήθεν διαδικαστικό θέμα, ξεχρεώνοντας «γραμμάτια» για τις εκλεκτικές συγγένειες της παράταξής του με τη Χρυσή Αυγή και προσπαθώντας να διαφυλάξει τη συνοχή στην παραπαίουσα, πια, ομάδα πλειοψηφίας.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι «ντροπή». Αλλά και να καταγγείλουμε την απύθμενη υποκρισία, αφού, κατά τα άλλα, ο εκτελών χρέη δημάρχου, κ. Θεοδώρου, θα απευθύνει χαιρετισμό στις επικείμενες εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ερχόμενη Κυριακή.

Η πρόταση ψηφίσματος της παράταξής μας, που κατατέθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν:

Με αφορμή την ανακήρυξη της 27ης Ιανουαρίου:

  • από τον ΟΗΕ (Γενική Συνέλευση, 02 Νοεμβρίου 2005) ως Διεθνούς Ημέρας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και
  • από τη Βουλή των Ελλήνων (ομόφωνη απόφαση, Ιανουάριος 2004, Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) ως Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος,

το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου:

  • Τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Τιμά τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης
  • Τιμά τον ηρωισμό των χριστιανών Ελλήνων, που, με κίνδυνο της ζωής τους, στην κατεχόμενη Ελλάδα, και στην περιοχή μας, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Σήμερα που ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνισή τους και το προσφυγικό ρεύμα δοκιμάζει την ανθρωπιά και τις ευαισθησίες της Ενωμένης Ευρώπης, τα φρικιαστικά εγκλήματα των ναζιστών πρέπει να μείνουν ζωντανά στη μνήμη και να παραδειγματίζουν τις νεότερες γενιές για τις τραγικές για την ανθρωπότητα συνέπειες του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας.

Σε μία χώρα που έζησε τα δεινά του ναζισμού, η εμφάνιση, στις μέρες μας, του νεοναζιστικού φαινομένου, πέρα από ιστορικό παράδοξο, αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για τη δημοκρατία. Διατρανώνουμε την πεποίθησή μας για την ανάγκη απομόνωσης των σύγχρονων υμνητών του ναζισμού, που, με το δήθεν «φιλολαϊκό» προσωπείο τους, δηλητηριάζουν με τα κηρύγματά τους την ελληνική κοινωνία και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή. Διατρανώνουμε την πίστη μας στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, στην κατανόηση και το σεβασμό της διαφορετικότητας, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, χρώματος και πολιτισμού. Ποτέ ξανά φασισμός!»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου