ΤΟΠΙΚΑ

Στο «Καφέ Σαντάν» ο Νικ Γκραβενίτης

στο-καφέ-σαντάν-ο-νικ-γκραβενίτης-851206

Ο θρυλικός καλλιτέχνης Νικ Γκραβενίτης, ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους στο χώρο του μπλουζ, θα εμφανιστεί την Δευτέρα 1η Μαρτίου στην μουσική σκηνή του «Καφέ Σαντάν». Η πορεία του Νικ Γκραβενίτη από την Ελλάδα στην μακρινή Αμερική και την επιτυχία, είναι περιπετειώδης και πολύ δημιουργική ταυτόχρονα. Στην αρχή της πορείας του, ο Νικ παίζει φολκ μουσική, όπως όλοι οι λευκοί τότε, και μυεί τους άσημους τότε Μάϊκ Μπλούμφιλντ και Πωλ Μπάτερφιλντ στην μπλουζ και τα μαύρα κλαμπς. Όλα αυτά ερασιτεχνικά και για το κέφι του, αφού η επαγγελματική του καριέρα άρχισε στα 29 του χρόνια με τους «Electric Flag». Η παρέα μεγάλωσε και στην πορεία προστέθηκαν ο Στήβ Μίλερ, ο Ελβιν Μπίσοπ, ο Χάρβεϋ Μαντέλ και πολλοί άλλοι.
Οι «Μπάτερφιλντ Μπλουζ Μπαντ» συνοδεύουν τον Μπομπ Ντύλαν στο Νιούπορτ και από τότε και για 20 χρόνια, ο Γκραβενίτης, είναι ο πρώτος διδάξας του ηλεκτρικού μπλουζ και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην αμερικανική μουσική σκηνή. Οι φίλοι και οι μαθητές του έχουν γίνει όλοι μέλη γνωστών συγκροτημάτων όπως Jefferson Airplane, Big Brother and the Holding Company με τραγουδίστρια την Τζάνις Τζόπλιν. Ο Γκραβενίτης συνεχίζει να γράφει τραγούδια για όλους, έως ότου αποφασίσει να ασχοληθεί ξανά με το συγκρότημά του, τους Electric Flag. Αργότερα κάνει στροφή στην παραγωγή (εκτός από σύνθεση) και συνεργάζεται για δεύτερη φορά με έναν ακόμη μεγάλο μπλουζίστα, τον Οτιν Ρας. Παράλληλα αναπτύσσει συνεργασία με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες της αμερικάνικης μουσικής σκηνής.
Πολύ καλή στιγμή στην πορεία του Νικ Γκραβενίτη είναι η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες που πραγματοποίησε στο κατάμεστο Ρόδον το 1987 και το 1988. Στο συγκρότημά του συμμετείχε ο δεξιοτέχνης, αείμνηστος κιθαρίστας John Cipollina πρώην μέλος των Quicksilver Messenger Service, από τα σημαντικότερα γκρουπ του Σαν Φρανσίσκο. Ο Τσιπολίνα δεν είναι μαζί μας πια και η τελευταία συναυλία που πραγματοποίησε ήταν με τον Γκραβενίτη στο «Ρόδον». Η συναυλία αυτή που αποτελεί ελεγεία για έναν μεγάλο μουσικό, μαγνητοφωνήθηκε και έχει κυκλοφορήσει στην χώρα μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου