ΤΟΠΙΚΑ

Παρασκήνιο με «παζάρι» για τα νέα μέτρα

παρασκήνιο-με-παζάρι-για-τα-νέα-μέτρ-851206

Με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, συναντήθηκαν χθες τα στελέχη του μικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που βρίσκονται από την Δευτέρα στην Αθήνα, για να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών συναντήθηκαν, την Δευτέρα, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσουν, έως και την Πέμπτη που θα παραμείνουν στην Αθήνα, επαφές με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Το μικτό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει, εκτός από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και τα πρόσθετα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και ενδέχεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ φέτος.
Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εντός των επόμενων δέκα ημερών, η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει δημοσίως τα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η Κομισιόν σχετικά με τη διασφάλιση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4%.
Όπως ενημέρωσε στη διάρκεια κλειστής συνάντησης τους πρέσβεις των κοινοτικών χωρών στην Αθήνα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η απόφαση για πειθαρχία στις επιταγές της Ένωσης έχει ληφθεί, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των συγκεκριμένων μέτρων.

Η δέσμευση πάντως του κ. Παπακωνσταντίνου έχει προκαλέσει ανακούφιση σε αρκετούς κοινοτικούς διπλωμάτες, που θεωρούν αδύνατο να προχωρήσει η επεξεργασία από μεριάς Βρυξελλών του μηχανισμού διευκόλυνσης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, χωρίς προηγουμένως η Αθήνα να έχει επιδείξει κάθε δυνατή βούληση να πειθαρχήσει τα δημόσια οικονομικά της.

Στις 9 Μαρτίου συνέρχεται η Ολομέλεια των Επιτρόπων με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το άρθρο 126(9) της Συνθήκης, στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης.
Στη συνεργασία του ΔΝΤ με το κλιμάκιο της Κομισιόν που έφθασε στην Ελλάδα, αναφέρεται σύντομη σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, στην οποία σημειώνεται ότι «μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσκληση των ελληνικών αρχών, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να προσφέρει βοήθεια στην ομάδα της Ευρ. Επιτροπής»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου