ΤΟΠΙΚΑ

Απαγορευτικό για τις άμαξες στην παραλία του Βόλου

απαγορευτικό-για-τις-άμαξες-στην-παρα-133631

Η τουριστική ατραξιόν έχει αποκλειστεί από την Αργοναυτών με απόφαση του Ο.Λ.Β.

Απογοήτευση σε εκατοντάδες τουρίστες που καταφθάνουν στο Βόλο με κρουαζιερόπλοια ή με άλλα μέσα και ενδιαφέρονται για μια βόλτα στην παραλία με άμαξα, προκαλεί η απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου να απαγορεύσει στις ιππήλατες άμαξες τη χρήση της παραλιακής οδού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Με τον τουρισμό να αποτελεί πλέον το σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας, τις αφίξεις τουριστών με κρουαζιερόπλοια να αυξάνονται, τους επισκέπτες του Βόλου και του Πηλίου να ενδιαφέρονται για μια διαδρομή από το λιμάνι μέχρι το Μουσείο, ώστε να απολαύσουν τη μοναδική διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, κάποιοι θα επιζητούσαν άμαξες να πραγματοποιούν βόλτες στην παραλία, εμπλουτίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Κι όμως, με απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, οι ιππήλατες άμαξες αποκλείστηκαν από το σημείο αναφορά του Βόλου, την παραλία του και πλέον οι διαδρομές με άμαξες γίνονται από διάφορα άλλα σημεία, εκτός της παραλιακής ζώνης από Τοπάλη μέχρι Αναυρο.

Δηλαδή, η παραλιακή ζώνη του Βόλου με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αποκλείει τις άμαξες με τα άλογα.

«Ο αποκλεισμός μας, τονίζει ο αμαξάς κ. Δημ. Τσούκας, δεν σημαίνει λιγότερα έσοδα μόνο αλλά έναν αρνητισμό που στέλνουμε στους τουρίστες. Ξέρετε, έρχονται κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, χιλιάδες τουρίστες κατευθύνονται στην παραλία και το κέντρο του Βόλου και ζητάνε μια περιήγηση στην πόλη με ιππήλατη άμαξα. Οταν προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι απαγορεύεται η διέλευση από την παραλία, μένουν να μας κοιτάζουν με απορία. Νομίζω ότι η νέα Διοίκηση του ΟΛΒ, ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Θρασ. Σταυριδόπουλος πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση του ΟΛΒ και να σταματήσει ο αποκλεισμός μας.

Σήμερα, με την ιταλικής κατασκευής άμαξα που διαθέτω, κάνω τη διαδρομή από Τελωνείο, Αργοναυτών, Κ. Καρτάλη, Ιάσονος, Δημητριάδος, Παλιά, Τελωνείο. Δηλαδή βγαίνει το άλογο και η άμαξα στην Ιάσονος, στη Δημητριάδος, σε διαφορετικής συνθήκες κυκλοφορίας και δεν επιτρέπεται η διέλευση από μια περιοχή χωρίς αυτοκίνητα και φασαρία, με μια μοναδικά θέα κ.λπ.

Αυτό που έχουμε, που είχαμε μάλλον στο Βόλο γιατί μας το στερούν, είχε γίνει γνωστό πανελληνίως και μου τηλεφωνούν ζευγάρια από διάφορα σημεία της Ελλάδας που θέλουν να έρθουν να παντρευτούν στο Βόλο, στον Αγ. Κωνσταντίνο, όχι γιατί έχουν κάποια σχέση με την περιοχή μας αλλά γιατί θέλουν αυτή τη στιγμή στη ζωή τους να τη ζήσουν όπως την ονειρεύονται με τη νύφη να φτάνει στην Εκκλησία με μια όμορφη άμαξα, στολισμένη όπως επιθυμούν, με συνοδεία ορχήστρας κ.λπ.».

Ο κ. Τσούκας, αμαξηλάτης με άδεια ηνιόχου από τον Τροχαία και το δήμο (έδωσε εξετάσεις πρακτικής οδήγησης με την άμαξα!), δεν χρησιμοποιεί την άμαξα μόνο για βόλτες αλλά και για γάμους ενώ διαθέτει και μια παραδοσιακή σούστα Λεχωνίτικη, από εκείνες τις κοκκινωπές με τα ψηλά πλαϊνά και τα κάγκελα, οχήματα που εξυπηρετούσαν τη μεταφορά φορτίων αλλά και προσώπων.

«Μέχρι και τη Ζαγορά πήγα με την άμαξα για γάμο αλλά εντός του Βόλου, στη Ν. Ιωνία και σε άλλες περιοχές στα πέριξ, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Στα χωριά τους αρέσει να κρατάνε την παράδοση, στην πόλη να ζήσουν την παράδοση που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν.

Οι βόλτες με τους τουρίστες όμως γίνονται σε άλλο πλαίσιο. Οι τουρίστες θέλουν στη διαδρομή να μάθουν για την ιστορία της πόλης, ρωτάνε για τα αγάλματα που προσπερνούμε στη διαδρομή, θέλουν να μάθουν μερικές ελληνικές λέξεις, ρωτάνε πληροφορίες για εστιατόρια, για αγορές, για διασκέδαση. Απολαμβάνουν τη βόλτα με την άμαξα, πολλοί θέλουν να χαϊδέψουν τα άλογα, τα οποία είναι φιλικά και εκπαιδευμένα, θέλουν να βγουν φωτογραφίες. Μου έχουν ζητήσει και ζωντανή μουσική, κανένα βιολιστή να κάθεται δίπλα μου και εκείνοι να απολαμβάνουν τη διαδρομή αλλά είναι διαφορετικό να πηγαίνουν λιμάνι – μουσείο από την Ιάσονος και διαφορετικά από την παραλία».

Τέλος, ο κ. Τσούκας, Αντιπρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Βόλου «Κένταυροι», τονίζει πως σε συνεργασία με άλλους Ιππικούς Ομίλους, οργανώνουν το Μάιο στο Βόλο μεγάλη πανελλήνια συνάντηση ιππήλατων αμαξών από όλη την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου