ΤΟΠΙΚΑ

Κοπή 12 μεγάλων πεύκων στο πάρκο Ν. Αγχιάλου

κοπή-12-μεγάλων-πεύκων-στο-πάρκο-ν-αγχιά-135423

Δώδεκα υγιή μεγάλα πεύκα ύψους άνω των δέκα μέτρων καλείται να κόψει από το πάρκο της Ν. Αγχιάλου, η διεύθυνση πρασίνου του δήμου Βόλου. Ενας πυκνοφυτεμένος πευκώνας θα «αφανιστεί», καθώς τα δέντρα κρίθηκαν επικίνδυνα για τους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο.

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αύριο, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στη 1:30 το μεσημέρι, με εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Βόλου.

Οπως υποστηρίζει η υπηρεσία, λόγω της πυκνής φύτευσης τα δέντρα έχουν αναπτύξει κλίση που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άνω των 45 μοιρών, καθιστώντας τα επικίνδυνα προς πτώση.

Μάλιστα όπως αναφέρει στο εισηγητικό της σημείωμα η υπηρεσία, τον περασμένο χρόνο ένα δένδρο ξεριζώθηκε και πολλά κλαδιά που έσπασαν, απείλησαν τους επισκέπτες του χώρου. «Για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, καθώς πρόκειται για πολυσύχναστο μέρος, με καθημερινή διέλευση και δραστηριότητα πολιτών, επιβάλλεται η αντικατάστασή τους», αναφέρει η υπηρεσία, που καλείται εκτός από το να κόψει τα δώδεκα πεύκα, να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο με άλλα δέντρα.

Χάνει κοινόχρηστο χώρο

Στην ίδια συνεδρίαση έρχεται προς έγκριση ο αποχαρακτηρισμός οικοδομικού τετραγώνου στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων από κοινόχρηστος χώρος. Πρόκειται για οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αλαμάνας και Κωλέττη και εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης της συνοικίας των Αγίων Αναργύρων.

Με υπουργική απόφαση του 1985 είχε ενταχθεί στην κατηγορία χρήσης «Κατοικία».

Το 1997 με απόφαση Νομάρχη χαρακτηρίστηκε εν μέρει ως «Χώρος Πρασίνου» και εν μέρει ως «Πεζόδρομος».

Το 2004 επίσης με απόφαση Νομάρχη το μεγαλύτερο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου αποχαρακτηρίστηκε από «Χώρος Πρασίνου» και το υπόλοιπο παρέμεινε ως κοινόχρηστος χώρος. Πολίτης που φέρεται ως ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου τμήματος του εναπομείναντος κοινόχρηστου χώρου, κατέθεσε δύο φορές αίτημα τροποποίησης για αποχαρακτηρισμό, το οποίο αίτημα απορρίφθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Προσέφυγε στο διοικητικό πρωτοδικείο που ακύρωσε την απόρριψη της Περιφέρειας για άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας της. Η ιδιοκτήτρια ζήτησε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης για τον αποχαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας της.

Η υπηρεσία διερεύνησε τη δυνατότητα αποζημίωσης της ιδιοκτήτριας για να κρατήσει ο δήμος την έκταση, ωστόσο το ποσό των 445.941,6 ευρώ κρίθηκε απαγορευτικό για τα δημοτικά ταμεία και προτείνεται αποχαρακτηρισμός.

Εκλογή αντιπροέδρου

Η επιτροπή καλείται να εκλέξει νέο αντιπρόεδρο. Ο κ. Ματθαίος Δραμητινός εκπίπτει της θέσης του αντιπροέδρου, βάσει Νόμου που ορίζει ότι: «όταν τα μέλη της Οικονομικής ή της Επιτροπής Ποιότητας ζωής παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την Οικονομική ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου αυτού».

Ο κ. Δραμητινός με την ανεξαρτητοποίησή του από τους Δρόμους Συνεργασίας, εκπίπτει αυτοδικαίως από την επιτροπή, σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας και στην προσεχή συνεδρίαση αποφασίζεται η επιλογή νέου συμβούλου για τη θέση του αντιπροέδρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου